Το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όφελος 

Οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό αυξάνονται όπως και η διασπορά τους στη χώρα. Εκ των υστέρων, αποκαλύπτεται πως έγιναν κάποια λάθη που θα πληρώσουμε ακριβά. Τουλάχιστον ας μην τα συνεχίσουμε. 

Το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όφελος

Προχθές, μιλώντας με κάποιο γνωστό από τη Λευκάδα, πληροφορήθηκα ότι πολλοί Σέρβοι και Ρουμάνοι επισκέπτονται το νησί τα τελευταία χρόνια. Συνήθως έρχονται Ιούνιο και  Ιούλιο, με τους ανθρώπους να πληρώνουν 35-40 ευρώ ανά δωμάτιο όπως εξήγησε στη στήλη. Κάνουν φασαρία αλλά δεν προκαλούν προβλήματα ενώ δεν ξοδεύουν λεφτά έξω, τόνισε. Η στήλη εξεπλάγη γιατί είχε κατά νου ότι οι ανωτέρω γείτονες μαζί με τους Βούλγαρους πήγαιναν για διακοπές στη Βόρεια Ελλάδα, την Εύβοια και άντε τις Σποράδες.  Την επόμενη μέρα πληροφορηθήκαμε για τα 5 κρούσματα σε 5μελή οικογένεια Σέρβων που είχε πάει στη Λευκάδα, πριν από το κλείσιμο των συνόρων, υποθέτουμε.

Οι Σέρβοι δεν είναι μόνοι. Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού αυξάνονται το τελευταίο διάστημα στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία και είναι επόμενο να υπάρχει ανησυχία και να τίθεται το προφανές ερώτημα.

Αξίζει το ρίσκο της επέκτασης του κορωνοϊού στην Ελλάδα και των δυσάρεστων συνεπειών που θα έχει, τα οφέλη από το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα που φέρνουν οι κάτοικοι των ανωτέρω φίλων Βαλκανικών χωρών; Πολύ περισσότερο, όταν ξοδεύουν συγκριτικά λίγα λεφτά κατά κεφαλή σε σχέση με τους δυτικούς και η πανδημία εξαπλώνεται ταχέως εκ νέου στις χώρες τους, με αποτέλεσμα άλλες χώρες της ΕΕ να τους επιβάλλουν περιορισμούς.

Είναι κατανοητό να μη θέλει η Ελλάδα να κλείσει τα σύνορα και να βοηθήσει τον οδικό τουρισμό, όμως θα πρέπει να υπάρχει κάποια ισορροπία μεταξύ κόστους και οφέλους. Η διενέργεια μοριακών τεστ σε όλους όσοι εισέρχονταν στη χώρα από τα βόρεια σύνορα και η αύξηση των τεστ σε όσους καταφθάνουν αεροπορικώς θα έπρεπε να είχε επιβληθεί ευθύς εξαρχής. Όμως, καθυστερήσαμε ακόμη και στο κλείσιμο των συνόρων με τους Σέρβους καθώς έγινε κατόπιν εορτής, όπως φαίνεται από τα κρούσματα των Σέρβων που βγήκαν θετικοί στη χώρα μας.

Καθυστέρηση υπήρξε και στη λήψη της απόφασης για είσοδο στην Ελλάδα μόνο όσων είχαν βγει αρνητικοί στο τεστ τις προηγούμενες 72 ώρες από Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ. Όμως, κι εδώ θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί το ενδεχόμενο απάτης με πλαστά τεστ, από τη στιγμή που μιλάμε για Βαλκάνια και φυσικά τα πιστοποιημένα κέντρα να είναι συγκεκριμένα και όχι καμιά 100ριά όπως γράφτηκε στον Τύπο.

Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν δεδομένη λόγω τουρισμού. Όμως, ο έλεγχος όλων όσων έμπαιναν από τον Προμαχώνα ήταν εφικτός και θα έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή ενώ και τα τεστ που γίνονται στα αεροδρόμια θα έπρεπε να ήταν πολύ περισσότερα.          

Αυτή τη στιγμή δείχνει πως είναι πιθανό να έχουμε έξαρση της πανδημίας εκ νέου, στο μέσον σχεδόν της φετινής τουριστικής σεζόν. Σ’ αυτή την απευκταία περίπτωση, δεν θα χτυπηθεί μόνο ο εξωτερικός τουρισμός αλλά κι ο εσωτερικός  και κατ’ επέκταση η εθνική οικονομία. 

Το γενικό χαλάρωμα που υπάρχει επίσης στο εσωτερικό ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη και γι’ αυτό απαιτούνται μέτρα προστασίας το συντομότερο καθώς δεν είναι μόνο τα πανηγύρια που διευκολύνουν την εξάπλωση του ιού. Κοντολογίς, ίσως πήγαμε για μαλλί και θα βγούμε κουρεμένοι.

Η μαζική αύξηση των τεστ, ο έλεγχος όλων των ξένων επισκεπτών που έμπαιναν από τα βόρεια σύνορα και η αύξηση των δειγματοληπτικών ελέγχων στα αεροδρόμια θα έπρεπε να είναι η πολιτική μας. Μακάρι να διαψευσθούμε αλλά μάλλον αργήσαμε καθώς δεν ζυγίσαμε σωστά τα κόστη με τα οφέλη στην οικονομία. Ιδίως με τους βόρειους γείτονες.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v