Πολλοί διαπίστωσαν τους προηγούμενους μήνες ότι δεν αρκεί να αθλείσαι, να έχεις καλή διατροφή και να οδηγείς προσεκτικά για να είσαι ασφαλής. Ο κορωνοϊός είναι αόρατος, πολύ μεταδοτικός και φορείς του μπορεί να είναι αγαπημένα μας πρόσωπα. Όπως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ιός «εισήχθη» στην Ελλάδα από τους επισκέπτες στους Άγιους Τόπους, στο Μιλάνο,σ το Λονδίνο και άλλους προορισμούς του εξωτερικού.
Αντιμέτωπη με το ξέσπασμα της επιδημίας κι ένα προβληματικό ΕΣΥ με λίγα διαθέσιμα κρεβάτια στις ΜΕΘ, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει την καραντίνα, παρότι το οικονομικό κόστος θα ήταν μεγάλο. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι θα συνέβαινε αν ο απλός κόσμος και οι επώνυμοι με προσβάσεις στην εξουσία ανταγωνίζονταν ποιος θα βρει κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να επιζήσει πολιτικά μετά από κάτι τέτοιο.
Η καραντίνα αποδείχθηκε αποτελεσματική ως προς το υγειονομικό σκέλος καθώς η Ελλάδα θεωρείται από τις πιο πετυχημένες διεθνώς. Όμως, είχε και έχει αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο. Αντιμέτωπη με το φάσμα μιας μεγάλης ύφεσης, την τουριστική σεζόν ενόψει και σαφώς βελτιωμένα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ανοίγει σταδιακά την οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς σημαντική άνοδο των κρουσμάτων.
Όμως, η απόφαση να ανοίξει τα εξωτερικά σύνορα, κυρίως αεροπορικές πτήσεις, εγκυμονεί κινδύνους και δημιουργεί ένα μεγάλο ερώτημα. Με δεδομένο ότι ο ιός είναι μεταδοτικός και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από το εξωτερικό, γεννάται ένα απλό αλλά σοβαρό ερώτημα. Αν η καραντίνα ήταν η σωστή πολιτική, η χώρα θα έπρεπε να καθυστερήσει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και κυρίως των συνόρων, γιατί θα έχουμε νέο κύμα πανδημίας. Αν, παρ' όλα αυτά, η οικονομία και τα σύνορα ανοίξουν και δεν υπάρξει κάποια έξαρση των κρουσμάτων, αυτό πιθανόν σημαίνει πως η αυστηρή καραντίνα δεν ήταν η ενδεδειγμένη πολιτική και οι οικονομικές απώλειες ήταν μεγαλύτερες από αυτές που θα έπρεπε. Και τα δύο δεν μπορεί να ισχύουν.
Για να είμαστε ειλικρινείς, το σκεπτικό ανήκει σ’ ένα γνωστό, όμως η στήλη το θεώρησε εύλογο και το υιοθέτησε. Κι αυτό σε μια περίοδο που οι διαβουλεύσεις μεταξύ των παραγόντων του τουρισμού (κυρίως μεγαλοξενοδόχων) και της κυβέρνησης κατέληξαν ουσιαστικά σε αποδοχή των όρων που έθεταν οι πρώτοι προς τη δεύτερη.
Ο χρόνος θα δείξει ποια από τις δύο ανωτέρω απόψεις έχει δίκιο.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.