Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελβετία μάς δείχνει τον δρόμο

Ο Καποδίστριας, ο οποίος έφτιαξε το ομοσπονδιακό σύστημα της Ελβετίας αλλά δολοφονήθηκε στην Ελλάδα, ενώνει τις δύο χώρες. Όμως, οι διαφορές, π.χ. στη φορολογία κερδών και μερισμάτων, τις χωρίζουν.

Η Ελβετία μάς δείχνει τον δρόμο

Οι Ελβετοί δεν είναι σαν τους Έλληνες. Αναγνωρίζουν και τιμούν ακόμη και τους ξένους που βοήθησαν αποφασιστικά τη χώρα τους. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο δολοφονηθείς πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, είναι ένας από αυτούς. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως ο  Καποδίστριας τιμάται στην Ελβετία για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση του ομοσπονδιακού συντάγματός της και στην κατοχύρωση της ουδετερότητας της χώρας. Ο ίδιος ήθελε να καταστήσει την Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο εκπαίδευσης και ουδετερότητας αλλά δεν πρόλαβε. Όπως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, αν και υποψιάζονται, τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών σε πολλά πράγματα, π.χ. στη φορολογία και στο ασφαλιστικό σήμερα.

Αποφασίσαμε να αναφερθούμε σ’ αυτό μετά από συνομιλίες που είχαμε μ’ ένα φίλο που ζει και εργάζεται στην Ελβετία για πάνω από μια δεκαετία. Όλα άρχισαν από την αναφορά του στην προσπάθεια της Ελλάδας να προσελκύσει ξένες και εγχώριες άμεσες επενδύσεις. Για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, η Ελβετία φορολογεί με συντελεστή 13%-15%, ανάλογα το καντόνι, τα μη αναδιανεμόμενα κέρδη και με 20%, δηλ. αρκετά υψηλότερο, τα μερίσματα. Το ίδιο κάνει κι η Ιρλανδία, με τους φορολογικούς συντελεστές στο 12% και 51% (!) αντίστοιχα.

Η Ελλάδα κάνει ακριβώς το αντίθετο, με τους συντελεστές στο 24% και 5%.  

Φυσικά, κάθε χώρα έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η φορολογία είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις άμεσες επενδύσεις. Όμως, είναι ενδεικτικό του τρόπου σκέψης και διακυβέρνησης κάθε χώρας. «Μάλλον αυτό γίνεται στην Ελλάδα για τις ψήφους και τον εαυτό τους», πρόσθεσε ο φίλος από την Ελβετία που γνωρίζει πολύ καλά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Φυσικά, οι διαφορές στη φορολογία μεταξύ των δύο χωρών δεν εστιάζονται μόνο στα κέρδη και τα μερίσματα. Ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ στην Ελβετία είναι 7,7% έναντι 23% στη χώρα μας και μηδενικός σε κάποιες υπηρεσίες, π.χ. φαγητό σε εστιατόρια, ξενοδοχεία.  Και ασφαλώς τεράστιες διαφορές υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Κάποιος με δυο παιδιά δεν πληρώνει καθόλου φόρο μέχρι τις 130 χιλ. ευρώ περίπου ενώ ο παντρεμένος χωρίς παιδιά δεν πληρώνει τίποτα μέχρι τις 100 χιλ. ευρώ περίπου. 

Εξυπακούεται πως οι μισθοί είναι υψηλοί όπως κι η παραγωγικότητα αλλά και οι τιμές λιανικής. Οι πιο χαμηλόμισθοι, π.χ. στα σουπερμάρκετ, πληρώνονται 3 με 3,5 χιλ. ευρώ τον μήνα και οι πιο υψηλόμισθοι 20 με 30 χιλ. ευρώ, σύμφωνα με τον φίλο. Για λόγους ευκολίας, θεωρούμε την ισοτιμία ελβετικού φράγκου και ευρώ ίση με 1.

Όμως, δεν ήταν πρόθεσή μας να αναφερθούμε σε όλες τις διαφορές, π.χ. στο ασφαλιστικό και εκπαιδευτικό σύστημα, μεταξύ των δύο χωρών. Ίσως επανέλθουμε σ’ αυτά στο μέλλον.

Σκοπός μας ήταν να επισημάνουμε το ορθολογικά οξύμωρο -όχι πολιτικά- να φορολογούνται πολύ χαμηλότερα τα μερίσματα σε σύγκριση με τα μη αναδιανεμόμενα κέρδη σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που κατά τα άλλα χρειάζεται πολλές άμεσες επενδύσεις.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v