Ο Ιανουάριος του 2018 ήταν ένας πολύ καλός μήνας για τις μετοχές και τα ομόλογα. Η οικονομική και πολιτική ελίτ του πλανήτη που βρέθηκε στο φόρουμ του Νταβός στις ελβετικές Άλπεις ήταν αισιόδοξη για τις προοπτικές των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας το 2018. Όμως, κάπου 10 μέρες αργότερα, στις αρχές Φεβρουαρίου, οι αγορές έκαναν βουτιά, με αφορμή τις ανησυχίες για την ανοδική πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και τη στάση της Fed.
Λίγο πριν τα μέσα Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου, ο ΟΔΔΗΧ εκμεταλλευόταν ένα παράθυρο ευκαιρίας και έβγαινε στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου. Επρόκειτο για το δεύτερο ομόλογο που πουλούσε στην αγορά μετά το 5ετές ομόλογο που εξέδωσε τον Ιούλιο του 2017. (Δεν συνυπολογίζουμε τα νέα ομόλογα που ανταλλάχθηκαν με τα παλιά του PSI το τελευταίο δίμηνο του 2017). Το 7ετές ομόλογο ήταν επίσης το δεύτερο χρεόγραφο που η Ελληνική Δημοκρατία πουλούσε στην αγορά από το 2014.
Από την πλευρά του εκδότη, δηλ. της Ελλάδας, το τάιμινγκ της έκδοσης του 7ετούς ήταν πολύ καλό γιατί πέτυχε να «σηκώσει» τα λεφτά που ήθελε σε σχετικά χαμηλό για την εποχή εκείνη επιτόκιο. Πιθανόν θα ήταν ακόμη καλύτερο, αν έβγαινε νωρίτερα τον Ιανουάριο, αλλά δεν το έκανε για γραφειοκρατικούς λόγους.
Όμως, οι αγοραστές δεν έμειναν ικανοποιημένοι, γιατί σύντομα η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων αυξήθηκε και πάλι, με αποτέλεσμα η απόδοση του τίτλου να ανέβει -ακόμη και πάνω από 4% έναντι 3,5% περίπου στην έκδοση- και οι ίδιοι να καταγράφουν ζημιές. Οι γκρίνιες και τα παράπονα των ξένων θεσμικών έδιναν και έπαιρναν, παρότι οι προσφορές που υπέβαλαν ήταν δική τους επιλογή.
Ας έλθουμε στο σήμερα.
Αναμφίβολα, η έκδοση του 15ετούς ομολόγου συνιστά επιτυχία από κάθε πλευρά, π.χ. ζήτηση, κουπόνι, απόδοση. Ενισχύει επίσης την ελληνική επιχειρηματολογία σε τεχνικό επίπεδο για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, βοηθά τις τράπεζες να εγγράψουν κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν και δυνητικά τις τιτλοποιήσεις του σχεδίου «Ηρακλής».
Η πετυχημένη έκδοση ήταν προφανώς συνισταμένη της προοπτικής περαιτέρω αναβαθμίσεων της χώρας, του μαξιλαριού ρευστότητας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της διεθνούς τάσης για αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι το στοκ των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις αυξήθηκε κατά 1,4 τρισ. δολάρια διεθνώς την προηγούμενη εβδομάδα. Με άλλα λόγια, το τάιμινγκ της έκδοσης ήταν πολύ καλό, όπως τον Φεβρουάριο του 2018.
Όμως, το ζητούμενο είναι να μένουν ευχαριστημένοι κι οι αγοραστές του 15ετούς ομολόγου, ώστε να συμμετάσχουν σε μελλοντικές εκδόσεις, παρότι κάποιοι ίσως το βάλουν στα «σεντούκια τους». Επομένως, το ιδανικό είναι να κάνει το 15ετές ομόλογο κάποιο ράλι στη δευτερογενή αγορά.
Υπάρχουν τα περιθώρια για ράλι και περαιτέρω συμπίεση των αποδόσεών του; Ο χρόνος θα δείξει και θα εξαρτηθεί εν μέρει από την πορεία της αγοράς ομολόγων στην ευρωζώνη και παγκοσμίως.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.