Είναι περίεργο, όμως οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως είναι αληθινό και άκρως ελληνικό. Ένας από τους βασικούς λόγους -ίσως ο βασικότερος- που ορισμένα υπουργεία ήταν πιο παραγωγικά σε σχέση με άλλα δεν οφειλόταν τόσο ούτε στον εκάστοτε υπουργό, υφυπουργό κ.λπ. ούτε στην ποιότητα των υπαλλήλων τους.
Ασφαλώς έπαιζαν κι αυτά ρόλο, όμως τα πιο παραγωγικά υπουργεία δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν και να παραδώσουν έργα, χωρίς τη συνεργασία άλλων υπηρεσιών που ανήκαν σε άλλα υπουργεία και φορείς του Δημοσίου.
Τα έργα και γενικότερα όλα τα θέματα που προωθούσαν, θα τελμάτωναν χωρίς την ανταπόκριση των υπηρεσιών και των προϊσταμένων των τελευταίων. Όμως, για να ανταποκριθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα κι όχι μετά από μήνες σε αιτήματα που τους είχαν σταλεί από άλλα υπουργεία, οι τελευταίοι θα έπρεπε συνήθως να περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα από τους πρώτους, τονίζουν εμπλεκόμενοι. Επρόκειτο για ένα είδος «δούναι και λαβείν» μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών.
Το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) βρισκόταν πάντοτε σε κυρίαρχη θέση σ’ αυτό το παίγνιο, γιατί όλα τα άλλα υπουργεία περίμεναν κάτι από αυτό. Γι’ αυτό τον λόγο ήταν πιο πιθανό να ανταποκριθούν πιο γρήγορα στα αιτήματα του ΥΠΟΙΚ καθώς ευελπιστούσαν πως οι υπηρεσίες του τελευταίου θα ανταπέδιδαν τη χάρη. Αυτός είναι βασικός λόγος που το ΥΠΟΙΚ θεωρείτο και ήταν παραδοσιακά το πιο παραγωγικό ή τουλάχιστον ένα από τα πιο παραγωγικά υπουργεία σε διαδοχικές κυβερνήσεις.
Το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα συντονισμού της κυβέρνησης «Μαζί» φιλοδοξεί να βάλει τέλος σ’ αυτό το αλισβερίσι μεταξύ των υπηρεσιών των υπουργείων. Στην πραγματικότητα, δεν κάνει κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που γίνεται σε διεθνείς οργανισμούς κι αλλού στον Δυτικό κόσμο εδώ και χρόνια.
Το σύστημα «Μαζί» τέθηκε σε λειτουργία υπό την έννοια ότι παρουσιάσθηκε στις οθόνες των υπολογιστών των υπουργείων τον περασμένο Οκτώβριο. Το επόμενο δίμηνο τροφοδοτήθηκε με τα έργα κάθε υπουργείου και τα βήματα που χρειάζονταν για την υλοποίησή τους μαζί με τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.
Όπως γίνεται κατανοητό, προέκυψαν διάφορα θέματα για έργα από συναρμόδια υπουργεία που θα έπρεπε να επιλυθούν. Κι αυτό γιατί ήταν φυσιολογικό οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να προσπαθήσουν να αποφύγουν κάποια κόκκινη κάρτα από το «Μαζί» για έργα των οποίων είχαν την ευθύνη, δίνοντας πιο ευρεία χρονοδιαγράμματα.
Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτό δικαιολογείτο λόγω της εμπειρίας που είχαν από τον χρόνο απόκρισης των άλλων υπουργείων. Όμως, οι κεντρικοί διαχειριστές του συστήματος στο Μαξίμου επενέβησαν, ζητώντας τον περιορισμό του χρόνου απόκρισης των συναρμόδιων υπουργείων, με στόχο την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων. Στο τέλος του προηγούμενου έτους, το σύστημα είχε τροφοδοτηθεί πλήρως με τα έργα των υπουργείων και τα αναμορφωμένα χρονοδιαγράμματα και από την αρχή του 2020 έχει μπει σε εφαρμογή.
Θα κατορθώσει να επιταχύνει έργα και δράσεις υπό τον φόβο της κόκκινης κάρτας που θα βγάζει το σύστημα σε όσους κυβερνητικούς αξιωματούχους δεν είναι συνεπείς; Ο χρόνος θα δείξει.
Αν όμως η στήλη επρόκειτο να στοιχηματίσει, θα πόνταρε στην επιτυχία του συστήματος «Μαζί», γιατί κανείς πολιτικός δεν θα θελήσει να πάρει κόκκινη κάρτα/ες και να βγει εκτός κυβέρνησης, καταστρέφοντας την καριέρα του.
Η εξουσία είναι γλυκιά.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.