Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξή του στο Σκάι την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε στοχευμένη ενίσχυση των πιο αδύναμων, μέσω του υπερπλεονάσματος που αναμένεται πως θα προκύψει παρά την ομοβροντία προεκλογικών και μετεκλογικών παροχών.
«Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις πολιτικές μας και δεν είναι σκοπός μου να κάνω ψηφοθηρική πολιτική. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο. Πάντα έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για το 2020», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Σε άλλες Δυτικές χώρες, η έννοια των αδύναμων είναι συνήθως αλληλένδετη με τους φορολογούμενους που δηλώνουν χαμηλά ετήσια εισοδήματα στην εφορία.
Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο στην Ελλάδα.
Όλοι γνωρίζουμε το κόστος διαβίωσης στη χώρα μας. Ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, που είναι υψηλότερο σε σύγκριση με την επαρχία. Ως εκ τούτου, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ζήσεις με λίγες χιλιάδες ευρώ ετησίως επί σειρά ετών.
Κι όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων εμφανίζεται να κάνει ακριβώς αυτό, αφού δηλώνει πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Με βάση τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 60% των δηλώσεων εισοδήματος υπολείπεται των 10 χιλ. ευρώ και το 52% των 8 χιλ. ευρώ. Το 70% δηλώνει εισοδήματα κάτω από 14 χιλ. ευρώ και το 83,3% κάτω από 20 χιλ. ευρώ. Μόλις το 6% δηλώνει εισόδημα μεταξύ 30 και 40 χιλ. ευρώ και το 1,8% άνω των 50 χιλ. ευρώ.
Φυσικά, κάποιες κατηγορίες ξεχωρίζουν.
Από τις 400 χιλ. ελεύθερους επαγγελματίες, οι μισοί δήλωσαν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 4 χιλ. ευρώ και οι 300 χιλ. χαμηλότερο από 10 χιλ. ευρώ. Μόλις 22 χιλιάδες δήλωσαν εισόδημα άνω των 30 χιλ. ευρώ και τρεις πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Από τις 500 χιλ. περίπου αγρότες, οι μισοί δηλώνουν εισόδημα έως 1.000 ευρώ τον χρόνο και οι 412 χιλ. θέλουν να πιστέψουμε πως ζουν με εισόδημα έως 5.000 ευρώ ετησίως. Η συνολική εισφορά των αγροτών στα κρατικά έσοδα ήταν μόλις 47 εκατ. ευρώ το φορολογικό έτος 2017.
Γι’ αυτό τον λόγο θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να μη φορολογεί καθόλου τους αγρότες όπως προτείναμε σε σχετικό άρθρο πριν δυο εβδομάδες περίπου.
Κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι το εισόδημα δεν αρκεί και θα πρέπει να συμπεριληφθούν κι άλλα κριτήρια, π.χ. οι καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία, πριν καταλήξουμε στον ορισμό του «αδύναμου». Όμως, κι αυτό ακόμη στην Ελλάδα δεν είναι απολύτως διευκρινιστικό, γιατί τα περιουσιακά στοιχεία «μοιράζονται» σε παιδιά κ.λπ.
Κοντολογίς, αδύναμοι συμπολίτες μας σίγουρα υπάρχουν. Όμως, οι τελευταίοι είναι θύματα εκείνων που εμφανίζονται ως οικονομικά αδύναμοι ενώ δεν είναι. Κι οι τελευταίοι είναι πολλοί, μα πάρα πολλοί.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τους αδύναμους μέσω του εκτιμώμενου υπερπλεονάσματος είναι σωστή. Όμως, ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ποιοι είναι οι πραγματικά αδύναμοι, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα;
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.