Αν η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει μια πιο δίκαιη φορολογική πολιτική, θα πρέπει να βάλει στο επίκεντρό της την ελάφρυνση εκείνων που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προϋπολογισμού για το 2020 και τα επόμενα χρόνια.
Αυτή είναι η κατηγορία των μισθωτών, που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα και σε σημαντικό βαθμό τις άλλες κρατικές δαπάνες.
Εξ αντικειμένου στην ίδια κατηγορία μπαίνουν και οι συνταξιούχοι. Όμως, γι’ αυτούς έχει ληφθεί ήδη μέριμνα με τη διανομή 1 δισ. ευρώ περίπου επιπλέον σε ετήσια βάση, παρότι η Ελλάδα δαπανά το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ για συντάξεις στην ΕΕ, περίπου 16%.
Επιπλέον, τυχόν φοροελαφρύνσεις για τους μισθωτούς θα έχουν θετικό αντίκτυπο σε πολλούς συνταξιούχους αφού μοιράζονται την ίδια κλίμακα φόρου εισοδήματος.
Από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ του φορολογικού έτους 2017 (υποβλήθηκαν το 2018) προκύπτει ότι οι δηλώσεις εισοδήματος από μισθωτούς ανήλθαν σε 2,21 εκατ. έναντι 2,25 εκατ. των συνταξιούχων. Περίπου 955 χιλ. ήταν οι δηλώσεις των εισοδηματιών και 610 χιλ. των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι μισθωτοί δήλωσαν συνολικά εισοδήματα ύψους 30,7 δισ. ευρώ το 2017, εκ των οποίων 29,6 δισ. προήλθαν από μισθωτές υπηρεσίες. Τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων ανήλθαν σε 25,2 δισ. και των εισοδηματιών σε 4,45 δισ., εκ των οποίων 2,33 δισ. από την ακίνητη περιουσία και 1,28 δισ. από τόκους, μερίσματα.
Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα έως 10 χιλ. ευρώ στο 9% από 22% προηγουμένως.
Οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν αφορολόγητο. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, το όφελος είναι ψίχουλα.
Φυσικά, όσοι από τους τελευταίους έχουν προστατευόμενα παιδιά θα ωφεληθούν επίσης λόγω της αύξησης του αφορολόγητου για κάθε παιδί. Όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών, κάπου 1,5 εκατ. από το σύνολο των 2,2 εκατ. δηλώσεων δεν έχουν προστατευόμενα παιδιά.
Εξυπακούεται ότι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία επωφελούνται από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά.
Όμως, πρακτικά, η μεγάλη μάζα των μισθωτών δεν έχει δει σχεδόν καμία ελάφρυνση στον φόρο εισοδήματος και ούτε προβλέπεται για το 2020.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ το 2020, αν προκύψει δημοσιονομικός χώρος. Επίσης, προβλέπεται η καταβολή του έξτρα ποσού που δόθηκε φέτος στους συνταξιούχους.
Όμως, καμία δέσμευση ή αναφορά δεν υπάρχει από κυβερνητικό παράγοντα για τη φοροελάφρυνση των μισθωτών, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα για εκείνα του 2020.
Για να είμαστε δίκαιοι, στο παρελθόν, είχαν γίνει αναφορές για σταδιακή κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης που υποτίθεται πως ήταν προσωρινός. Ο φόρος αλληλεγγύης απέφερε κάπου 620 εκατ. ευρώ το 2017, αν και αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως το νούμερο είναι διπλάσιο.
Όμως, δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση για μείωση ή κατάργησή του σε αντίθεση με άλλους φόρους, π.χ. επιχειρηματικά κέρδη.
Είναι ασφαλώς λογικό η οικονομική πολιτική να επιδιώκει την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών για να τονώσει τον ρυθμό ανάπτυξης με την παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων.
Όμως σε κάποιο σημείο θα πρέπει να κοιτάξει να ελαφρύνει και την κατηγορία των φορολογουμένων που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, μειώνοντας τους συντελεστές και εξαλείφοντας τον φόρο αλληλεγγύης.
Είναι σωστό από οικονομικής σκοπιάς αλλά και δίκαιο.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.