Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Open, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως θα υπάρξει ένα πλεόνασμα γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, που θα δοθεί σε ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων τον Δεκέμβριο.
Ο ίδιος το απέδωσε στην άνθιση της ελληνικής οικονομίας.
Η στήλη δεν γνωρίζει τα στοιχεία του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) για το 3ο και το 4ο τρίμηνο, που να στοιχειοθετούν αυτή την τοποθέτηση.
Γνωρίζει όμως ότι η ρύθμιση για έως 120 δόσεις για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ έχει αποδώσει περισσότερα έσοδα στον κρατικό κορβανά απ’ ό,τι προβλεπόταν.
Αυτό συμβάλλει στην εκ νέου υπέρβαση του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δίνοντας την ευκαιρία στην κυβέρνηση για νέες παροχές.
Πρόκειται για ανατροπή.
Οι αναγνώστες με ισχυρή μνήμη θα θυμούνται την έκθεση της Κομισιόν τον περασμένο Ιούνιο, που ανέφερε πως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019 ήταν η τρύπα που εκτιμούσαν πως θα δημιουργείτο στα έσοδα από τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Όμως, τα πραγματικά στοιχεία δεν τους δικαίωσαν, με αποτέλεσμα να αλλάξουν την εκτίμησή τους τον Σεπτέμβριο που αφίχθησαν στην Αθήνα.
Πλέον, το αντικείμενο της συζήτησης είχε επικεντρωθεί στο μέγεθος της ουδέτερης ή θετικής επίπτωσης που η ρύθμιση θα είχε στον προϋπολογισμό, ιδίως το 2020.
Στο τέλος των διαπραγματεύσεων, η διαφορά μεταξύ Αθήνας και θεσμών για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ βρισκόταν κοντά στα 190 εκατ. ευρώ περίπου πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ κ. Σταϊκούρα.
Όμως, όλοι περίμεναν τα τελικά στοιχεία για την επίπτωση που θα είχε στον προϋπολογισμό η ρύθμιση, με βάση τη συμμετοχή των οφειλετών.
Πλέον, τα δεδομένα υπάρχουν.
Κάπου 600 με 700 χιλ. άτομα και επιχειρήσεις συμμετείχαν, ρυθμίζοντας ληξιπρόθεσμα δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου.
Ως εκ τούτου, η καθαρή επίπτωση της ρύθμισης των 120 δόσεων στον προϋπολογισμό διαμορφώνεται μεταξύ 100 και 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει.
Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:
Πρώτον, δημιουργείται ένα μικρό υπερπλεόνασμα στον φετινό προϋπολογισμό, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να το διανείμει στο τέλος της χρονιάς όπως προαναφέραμε στην αρχή του άρθρου.
Δεύτερον, κλείνει σε σημαντικό βαθμό το χάσμα των 190 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, που χώριζε την κυβέρνηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Μετά από όλα αυτά, η Αθήνα υποβάλλει το DBP την Τρίτη στις Βρυξέλλες και όλα φαίνεται πως έχουν πάρει τον δρόμο τους.
Κι όλα αυτά χάρη σ’ ένα μέτρο που αρκετοί επέκριναν, θεωρώντας πως διαιωνίζει το πρόβλημα της κουλτούρας πληρωμών στη χώρα μας.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.