Ο κύβος ερρίφθη.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν στο σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (ΜΕΑ) μέσα στο επόμενο 12μηνο και στη χειρότερη περίπτωση, 18μηνο.
Υπενθυμίζεται πως ΜΕΑ έως 30 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση ύψους 9 δισ. ευρώ θα μπορούν να ενταχθούν στον «Ηρακλή». Όλα δείχνουν πως η Τράπεζα Πειραιώς και η Αlpha Βank θα προηγηθούν. Για την τελευταία υπήρχε ένα ερώτημα όπως σημειώναμε στο άρθρο «Τι θα κρίνει την επιτυχία του σχεδίου Ηρακλής», στις 7 Οκτωβρίου.
Το χρονικό διάστημα του 18μηνου που αναφέραμε δεν είναι τυχαίο. Είναι εκείνο που φέρεται να προβλέπει το συστημικό σχέδιο για την ένταξη τιτλοποιήσεων με τους ίδιους όρους για την επόμενη 10ετία, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Οι βασικοί όροι φαίνονται ευνοϊκοί για τις ελληνικές τράπεζες. Οι τελευταίες θα βρεθούν να πληρώνουν ετήσια προμήθεια για την κρατική εγγύηση στο καλό κομμάτι (senior tranche) των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) για τα πρώτα χρόνια, που είναι χαμηλότερη εκείνης που πληρώνουν οι ιταλικές στο δικό τους σχέδιο σήμερα. Οι ιταλικές τράπεζες εκτιμάται πως πληρώνουν 200-220 μονάδες βάσης, ενώ οι ελληνικές θα κληθούν να καταβάλουν χαμηλότερο τίμημα.
Η προμήθεια αυξάνεται μετά τα πρώτα χρόνια. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δραματικής αλλαγής των συνθηκών στις αγορές από τότε που τιμολογήθηκε η ιταλική κρατική εγγύηση μέχρι σήμερα και είναι κάτι που εκμεταλλεύθηκε η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις. Εξυπακούεται πως ο συσχετισμός στην τιμολόγηση της προμήθειας μεταξύ του ιταλικού και του ελληνικού σχεδίου θα αλλάξει εκ νέου στην επέτειο που προβλέπει το ιταλικό σχέδιο για νέες τιτλοποιήσεις.
Ο άλλος ευνοϊκός όρος είναι πως πείσθηκε η DG Comp να βάλει τον πήχη για το καλό κομμάτι των δανείων που θα μεταφερθούν στο όχημα ειδικού σκοπού (SPV) σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή στο ΒΒ-, τρεις βαθμίδες πιο κάτω από την επενδυτική όπως είναι το σύνηθες. Εξυπακούεται ότι η κατηγοριοποίηση των προβληματικών δανείων που οι τράπεζες θα μεταφέρουν σε SPV θα γίνει από οίκο ή οίκους αξιολόγησης και θα πάρει κάποιο χρόνο. Η στήλη είχε ακούσει στο παρελθόν για την καναδική DBRS.
Φυσικά, σημαντικό θέμα είναι επίσης η εποπτική μεταχείριση του καλού κομματιού (senior tranche) από τον επόπτη των τραπεζών, δηλ. τον SSM. Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ζαββός φέρεται να έχει λάβει κάποιες διαβεβαιώσεις από τον επικεφαλής του SSM κ. Ενρία, τον οποίο γνωρίζει από παλιά κατά την επίσκεψή του στη Φρανκφούρτη τον Σεπτέμβριο. Κατά τα άλλα, η επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Βεστάγκερ θα βρεθεί στην Αθήνα σήμερα και αναμένεται να κάνει κάποια αναφορά στο ελληνικό συστημικό σχέδιο «Ηρακλής».
Ατομα που γνωρίζουν καλά το θέμα τονίζουν πως το σχέδιο «Ηρακλής» έχει ήδη εγκριθεί από την αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν (DG Comp). Αυτό που απομένει είναι να εξετάσει η DG Comp τον σχετικό νόμο του ΥΠΟΙΚ, για να βεβαιωθεί ότι είναι συμβατός με το σχέδιο, προσθέτουν. Κάτι σαν τελική έγκριση δηλαδή.
Κλείνουμε με την ευχή όπως η δρομολόγηση του σχεδίου «Ηρακλής» ανοίξει επίσης τον δρόμο για το συστημικό σχέδιο της ΤτΕ. Τα 78 δισ. ευρώ σε «κόκκινα» δάνεια που κουβαλάνε οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους είναι πολύ μεγάλο νούμερο για να το αντιμετωπίσει ένα συστημικό σχέδιο.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.