Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα κρίνει την επιτυχία του σχεδίου Ηρακλής

Το συστημικό σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων θα είναι νόμος του κράτους σε μερικές εβδομάδες. Όμως, η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από έναν παράγοντα.

Τι θα κρίνει την επιτυχία του σχεδίου Ηρακλής

Οι τράπεζες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, κάποιοι μιλούσαν για πικρίες, στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την προηγούμενη Πέμπτη.

Όμως, η πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει το συστημικό σχέδιο (APS) για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και να μη χάσει χρόνο, μπαίνοντας σε νέες διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν (DG Com), ήταν επίσης σαφής.

Ως γνωστόν, το έργο έχει επωμιστεί ο υφυπουργός κ. Ζαββός, που φαίνεται πως λόγω της μορφής που έχει πάρει το σχέδιο, δεν είναι και τόσο δημοφιλής σε κάποιους τραπεζικούς κύκλους.

Υπενθυμίζουμε ότι το ανωτέρω συστημικό σχέδιο έχει περάσει από διάφορα στάδια.

Ξεκίνησε ως σχέδιο του ΤΧΣ, για να περάσει εν συνεχεία υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών, ενσωματώνοντας  προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), που όμως δεν έγιναν δεκτές από την DG Comp.

Το τωρινό σχέδιο για το οποίο υπάρχει επί της αρχής συμφωνία με την DG Comp προσομοιάζει στο ιταλικό και δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να ξεφορτωθούν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) έως 30 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι κρατικές εγγυήσεις για την κάλυψη σημαντικού μέρους των απωλειών του «φιλέτου» (senior tranche) μπορούν να φθάσουν τα 9 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά το κόστος της κρατικής εγγύησης, που ήταν μεγάλο θέμα στο παρελθόν, όλα δείχνουν πως δεν είναι πλέον, χάρη στη σημαντική μείωση του ρίσκου των ελληνικών κρατικών τίτλων.

Όμως, εγγυώνται όλα αυτά τη σημαντική συμβολή του σχεδίου Ηρακλής στη δραστική μείωση των ΜΕΑ;

Αν η Ιταλία είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, η απάντηση θα πρέπει να είναι καταφατική.

Με την προσθήκη ότι χρειάστηκαν 6 μήνες από την έγκριση του ιταλικού σχεδίου από την DG Comp για να αρχίσουν να μεταφέρουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα οχήματα ειδικού σκοπού (SPV).

Φυσικά, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις ελληνικές και τις ιταλικές τράπεζες, αλλά και στο σχέδιο. Το καλό κομμάτι των δανείων που θα μεταφερθούν (senior tranche) δεν αναμένεται να έχει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, δηλ.  ΒΒΒ- και άνω.

Τι θα γίνει λοιπόν;

Αναμφισβήτητα, κάθε τράπεζα είναι διαφορετική περίπτωση. 

Είναι λογικό η μεγάλη τιτλοποίηση της Eurobank να μην μπορεί να μπει στο σχέδιο Ηρακλής, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, π.χ. επιστροφή στους μετόχους.

Όμως, θα μπορούσαν να μπουν άλλες τιτλοποιήσεις, που θα γίνουν αργότερα.

Η Εθνική Τράπεζα εκτιμάται πως δεν είναι έτοιμη ακόμη αλλά θα συμμετάσχει αργότερα, μέσα στο 2020.      

Η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται πως θα μπορούσε να συμμετάσχει από την αρχή ενώ για την Alpha Bank είναι ερώτημα αν κι αυτή θα μπορούσε.

Με δεδομένο το μεγάλο ύψος των ΜΕΑ στα βιβλία των ελληνικών τραπεζών, το κλειδί φαίνεται πως κρατά ο επόπτης (SSM).

Η λογική υπαγορεύει πως ο SSM θα πιέσει τις τράπεζες με τον τρόπο του, για να ξεφορτωθούν όσο δυνατόν περισσότερα ΜΕΑ.

Από τη στιγμή που ο Ηρακλής θα είναι διαθέσιμος, μας είναι δύσκολο να φαντασθούμε ότι οι τράπεζες δεν θα υπακούσουν.

Υπό αυτή την έννοια, το πιθανότερο σενάριο, κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι το σχέδιο Ηρακλής να ξεκινήσει με αργούς ρυθμούς αλλά να επιταχύνει σε λίγους μήνες και να καταλήξει στο ξεφόρτωμα ΜΕΑ συνολικού ύψους 20-30 δισ. ευρώ.

Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v