Υπάρχει κανείς που πιστεύει πραγματικά ότι ο δισεκατομμυριούχος hedge fund μάνατζερ Τζον Πόλσον έβαλε λεφτά σε ελληνικές τράπεζες επειδή του το ζήτησε ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου;
Ή ποιος ειλικρινά πιστεύει ότι ο Ινδοκαναδός Πρεμ Γουάτσα επένδυσε στις Eurobank, Grivalia, Eurolife κ.λπ., ακούγοντας τα κελεύσματα των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα κατά τις επισκέψεις τους στη Ν. Υόρκη ή ακούγοντας τα μηνύματά τους από την Αθήνα;
Θα μας εξέπληττε αν υπήρχαν άνθρωποι που θα «αγόραζαν» ένα τέτοιο στόρι.
Αναφερθήκαμε στους δύο μεγαλοεπενδυτές γιατί φέρονται να έδωσαν το παρών στη χθεσινή συνάθροιση που διοργάνωσε η Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη, με ομιλητή τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.
Και είμαστε βέβαιοι πως και οι δύο, αν είχαν τη δυνατότητα να πάνε πίσω τον χρόνο, θα άλλαζαν την απόφασή τους και δεν θα επένδυαν στην Ελλάδα με τέτοιες ζημιές που έχουν υποστεί.
Όμως, εδώ θα πρέπει επίσης να εκφράσουμε μια εύλογη απορία.
Αν όντως οι πληροφορίες μας είναι σωστές, δεν τσέκαρε κανείς από την Αθήνα τη λίστα με τους προσκεκλημένους της Goldman Sachs, ώστε ο κ. Μητσοτάκης να δει επιχειρηματίες ή άλλους που θα είναι δύσκολο να συναντήσει ξανά;
Κάπου εδώ θα πρέπει επίσης να κάνουμε άλλη μια παρατήρηση, η πατρότητα της οποίας ανήκει σε διαφορετικά άτομα της αγοράς, που έχουν στο παρελθόν δουλέψει σε ξένους οίκους και πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα.
Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν είθισται πρωθυπουργοί Δυτικών χωρών που επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη να κάνουν παρουσιάσεις σε επενδυτές που διοργανώνουν μεγάλοι ξένοι οίκοι, όπως συμβαίνει με τους Έλληνες πρωθυπουργούς.
Τέτοιες παρουσιάσεις σε επενδυτές κάνουν συνήθως οι υπουργοί Οικονομικών, συμπληρώνουν.
Σημειώνεται πως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley έχουν αναλάβει αυτό τον ρόλο κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ενώ η Morgan Stanley και η Bank of America Merrill Lynch είχαν αναλάβει του κ. Τσίπρα.
Πιο παλιά, η JP Morgan είχε αναλάβει του κ. Σαμαρά.
Για να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις, οι άνθρωποι θεωρούν χρήσιμες τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού. Όμως, θεωρούν, όπως κι εμείς, πως είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να αποδώσουν καρπούς. Κι αυτό γιατί κανείς δεν επενδύει σε μια ξένη χώρα, επειδή άκουσε τον πρωθυπουργό της να του εξηγεί την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του και τα πλεονεκτήματα.
Πιο σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η ενημέρωση των δυνητικών επενδυτών σε δεύτερη φάση (follow up), που γίνεται από άλλους κι όχι από τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Γι’ αυτό η καλλιέργεια προσδοκιών για την προσέλκυση επενδύσεων από τέτοια ταξίδια του πρωθυπουργού δεν είναι σωστή τακτική και μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.