H προσφορά νέων, περισσότερων μετοχών, ομολόγων ή/και ακινήτων δεν θεωρείται συνήθως καλό νέο για τις τιμές τους.
Όμως, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση των ελληνικών ομολόγων.
Ως γνωστόν, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης είναι κοντά στα 357 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 57 δισ. ευρώ περίπου εκτιμάται πως είναι ομόλογα.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ομόλογα που κατέχει το ευρωσύστημα, όσα δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) και όσοι τίτλοι δεν ανταλλάχθηκαν με νέους (swap) το τελευταίο δίμηνο του 2017.
Κοινώς, δεν υπάρχουν πολλά ελληνικά ομόλογα που κυκλοφορούν και είναι σε διαπραγμάτευση.
Με άλλα λόγια, η αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων δεν έχει μεγάλη ρευστότητα και αυτό είναι κάτι που οποιοσδήποτε επενδυτής λαμβάνει υπόψη του.
Αλλιώς τιμολογείς ένα ομόλογο που μπορείς να ρευστοποιήσεις εύκολα αν χρειασθεί κι αλλιώς κάποιο άλλο που δυσκολεύεσαι να το πουλήσεις και η τιμή του βυθίζεται για μικρά ποσά.
Γι’ αυτό τον λόγο, οι επενδυτές ζητούν μια έξτρα αποζημίωση για τα τελευταία, υπό την μορφή της υψηλότερης απόδοσης, γνωστής ως liquidity premium.
Η Ελληνική Δημοκρατία έχει εκδώσει διάφορα ομόλογα τα τελευταία χρόνια.
Όμως, οι εκδόσεις σπανίως ξεπερνούν σωρευτικά τα 5 δισ. ευρώ, που θεωρούνται το ελάχιστο ποσό για ομόλογα αναφοράς (benchmark) υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Γι’ αυτό τον λόγο νέες εκδόσεις, 5ετών, 7ετών, 10ετών ή άλλης ληκτικότητας ομολόγων θα ενίσχυαν την εμπορευσιμότητά τους και λογικά θα μείωναν το ασφάλιστρο ρευστότητας και το κόστος δανεισμού του δημοσίου.
Υπό αυτή την έννοια, οι νέες εκδόσεις ομολόγων, π.χ. για την αντικατάσταση εντόκων γραμματίων ή για την ανταλλαγή ομόλογων του PSI που δεν συμμετείχαν στο swap του 2017, θα συνεισφέρουν περισσότερο στην αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους.
Πολύ περισσότερο όταν το κυνήγι των αποδόσεων ωθεί περισσότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια σε τίτλους με μεγαλύτερη απόδοση και ρίσκο όπως οι ελληνικοί.
Για όσους δεν το προσέξατε, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο 1,387%.
Όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογη πτώση κατέγραψε το αντίστοιχο 10ετές ιταλικό κρατικό ομόλογο.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε στο 0,868%, με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης (spread) από το αντίστοιχο ελληνικό να διατηρηθεί στις 52 μονάδες βάσης, δηλ. εντός του εύρους που κινείται εδώ και μήνες.
Για την ιστορία, η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου διολισθαίνει διαρκώς και βρίσκεται πλέον στο 0,73%, διευκολύνοντας π.χ.την αντικατάσταση εντόκων από νέα 3ετή ή 5ετή ομόλογα.
Σε αντίθεση λοιπόν με άλλες χώρες, η προσφορά νέων ελληνικών ομολόγων κάνει καλό.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.