Θυμάστε τον πολλαπλασιαστή που δείχνει την επίπτωση στην οικονομία από μια αύξηση ή μείωση των δαπανών, π.χ. 100 ευρώ;
Για κάθε 100 ευρώ που δαπανάμε για καταναλωτικά αγαθά, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξάνεται κατά 100-120 ευρώ περίπου τον πρώτο χρόνο σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Όμως, για κάθε 100 ευρώ που δαπανάμε για επενδύσεις, η αύξηση του ΑΕΠ φθάνει τα 180 ευρώ ή παραπάνω την πρώτη χρονιά και έπεται συνέχεια.
Η επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα είναι σημαντική και δείχνει γιατί οι επενδύσεις είναι πιο σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη από την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση.
Κι όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε δυο επιπλέον παράγοντες.
Αφενός ότι οι επενδύσεις αυξάνουν το κεφαλαιουχικό απόθεμα της χώρας που παίζει καταλυτικό ρόλο για την μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας και αφετέρου πως ένα μέρος της κατανάλωσης κατευθύνεται στις εισαγωγές και διοχετεύεται στο εξωτερικό.
Έχει λοιπόν δίκιο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που δίνουν μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις, ιδίως τις άμεσες ξένες επενδύσεις.
Όμως, οι ξένοι ή εγχώριοι επιχειρηματίες δεν θα πεισθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα επειδή θα τους πουν οι κυβερνήσεις τους κάποια καλά λόγια για την χώρα μας.
Όπως έχουμε ξαναγράψει θα έλθουν να επενδύσουν αν πεισθούν ότι τους συμφέρει.
Η χρηματοδότηση των επενδύσεων παίζει καθοριστικό ρόλο και ως γνωστόν σπανίως, μια άμεση επένδυση χρηματοδοτείται από τα κέρδη παρελθόντων καιρών.
Συνήθως, οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται από ένα μίγμα ίδιων κεφαλαίων, αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, χρέους και ενίοτε επιχορηγήσεων.
Όμως, η Ελλάδα και γενικότερα η Ευρωζώνη δεν είναι ΗΠΑ που η χρηματοδότηση των επενδύσεων από τις κεφαλαιαγορές είναι σύνηθες φαινόμενο.
Εδώ, η εν μέρει χρηματοδότηση των επενδύσεων μέσω χρέους προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τον τραπεζικό τομέα.
Μάλιστα, η ελληνική ιστορία διδάσκει ότι ακόμη και ξένοι επενδυτές επιζητούσαν και λάμβαναν δάνεια από εγχώριες τράπεζες.
Η τραπεζική χρηματοδότηση από το εσωτερικό ήταν το ζητούμενο για Έλληνες και ξένους επενδυτές.
Επομένως, η υλοποίηση πολλών επενδύσεων ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την ύπαρξη τραπεζικής χρηματοδότησης.
Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει αλλάξει κάπως τα δεδομένα ως προς την αναλογία της χρηματοδότησης μιας επένδυσης από διαφορετικές πηγές, το βασικό συμπέρασμα δεν αλλάζει.
Οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν μερικώς τέτοια επενδυτικά πρότζεκτς που έχει ανάγκη η χώρα.
Θα πρέπει λοιπόν οι εγχώριες τράπεζες να είναι σε θέση να ανταποκριθούν.
Όμως, αυτό προϋποθέτει πως οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν ριζικά και γρήγορα το θέμα με τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους.
Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο;
Η απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα καθορίζει και θα καθορίσει εν μέρει την μοίρα αρκετών άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα ανεξαρτήτως πολιτικών προθέσεων.
Αν λοιπόν θέλετε επενδύσεις, «φτιάξτε» τις τράπεζες για να παίζουν τον ρόλο τους.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.