Στο κείμενο που ακολουθεί η στήλη έχει συμπεριλάβει τις αφηγήσεις κάποιων ανθρώπων που συμμετείχαν στις συζητήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο το Φθινόπωρο του 2014.
Εχει επίσης ενσωματώσει τις εντυπώσεις κάποιων ξένων που θεωρεί πως δεν έχουν προκαταλήψεις για την τωρινή ελληνική ηγεσία και την κ. Μέρκελ.
Με άλλα λόγια παραθέτουμε γεγονότα και απόψεις ανθρώπων που θεωρούμε αξιόπιστους με αφορμή της επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο.
Το Φθινόπωρο του 2014, αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επισκεπτόταν την πανίσχυρη καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο.
Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς ήταν να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη της κ. Μέρκελ για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το 2ο μνημόνιο και σίγουρα την έξοδο του ΔΝΤ.
Είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι λίγες εβδομάδες που είχαν δημιουργήσει βαρύ κλίμα λόγω των «γαλλικών» που είχαν ανταλλαγεί σύμφωνα με συμμετέχοντες.
Ήταν η περίοδος που η ελληνική πλευρά είχε αναθαρρήσει λόγω της πετυχημένης εξόδου στις αγορές και αισθανόταν πως δεν είχε τόση ανάγκη τους δανειστές και σίγουρα το ΔΝΤ.
Κατά την συνάντηση με την κ. Μέρκελ, ο κ. Σαμαράς της έδωσε μια παρουσίαση που είχε ετοιμάσει η ελληνική πλευρά.
Η Γερμανίδα καγκελάριος στην οποία φέρεται να αρέσουν οι αριθμοί την κοίταξε με ενδιαφέρον και άκουσε τα ελληνικά επιχειρήματα σύμφωνα με άτομο που ήταν παρόν .
Προς το τέλος της συνάντησης, η κ. Μέρκελ τοποθετήθηκε απέναντι στο ελληνικό αίτημα, προκαλώντας ικανοποίηση στην ελληνική αντιπροσωπεία.
Η ίδια φέρεται να τους είπε πως δεν είχε αντίρρηση να φύγει το ΔΝΤ αλλά δεν ήταν διατεθειμένη να βάλει πλάτη όπως στην περίπτωση της Πορτογαλίας που αποφοίτησε από το δικό της μνημόνιο λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάιο του 2014.
Η κ. Μέρκελ κατέληξε, λέγοντας κάτι που η ελληνική πλευρά ενθουσιασμένη από το αποτέλεσμα της συνάντησης-παρά τα όσα έχουν γραφτεί- ξέχασε να κάνει.
Να πάτε να δείτε τον Σόιμπλε (τότε υπουργός οικονομικών) και να τον πείσετε φέρεται να τους είπε.
Η ελληνική αντιπροσωπεία το θυμήθηκε μέσα στο αεροπλάνο που τους έφερνε στην Αθήνα.
Κάποιος μάλιστα φέρεται να απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, λέγοντας. «Ποιος θα πάει να δει τον Σόιμπλε κ.πρόεδρε;»
Ο κ. Σαμαράς φέρεται να μην πολυσυμπαθούσε τον τότε υπουργό οικονομικών κ. Χαρδούβελη που είχε επιλέξει μερικούς μήνες νωρίτερα.
Όμως, ο τελευταίος ήταν που επιλέχθηκε για να πάει να συναντήσει τον κ. Σόιμπλε λίγο καιρό αργότερα και να εισπράξει άρνηση.
Αναφέρουμε όλα αυτά για να δείτε τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες στις συναντήσεις της κ. Μέρκελ με Έλληνες πρωθυπουργούς.
Αναμφισβήτητα, οι εποχές έχουν αλλάξει.
Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός μνημονίων αλλά υπό επιτήρηση. Έχει επίσης μια νέα, αυτοδύναμη συντηρητική κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κ. Μέρκελ είναι πιο αποδυναμωμένη και ουσιαστικά διανύει την τελευταία περίοδο της ως καγκελάριος.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα εμφανίζεται επίσης αποδυναμωμένο και αντιμέτωπο με την ήττα στις προσεχείς εκλογές σε δυο κρατίδια.
Επομένως, η καγκελάριος δεν έχει σημαντικά περιθώρια υποχώρησης σε θέματα, π.χ. ελληνικά αιτήματα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Αν και η κ. Μέρκελ, όσο και ο κ. Μητσοτάκης ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι θέσεις τους σε θέματα όπως της Συμφωνίας των Πρεσπών διαφέρουν ριζικά.
Επιπλέον, διάφορες πηγές από το εξωτερικό θεωρούν πως υπάρχει καλή σχέση μεταξύ των δυο πολιτικών αλλά όχι η τέλεια χημεία.
Είναι λοιπόν επόμενο να μην βάλει η Αθήνα θέματα που «καίνε πολιτικά» πάνω στο τραπέζι, όπως η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, κατά την σημερινή συνάντηση των κ.κ. Μερκελ-Μητσοτάκη.
Όμως, το Βερολίνο θα μπορούσε να βοηθήσει την Αθήνα σε θέματα που δεν πιάνει το ραντάρ.
Μόνο που η ιστορία διδάσκει πως θα το κάνει με το αζημίωτο σε άλλα θέματα.
Αργά η γρήγορα, το inside story κι αυτής της συνάντησης θα μαθευτεί.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.