Αν οι ειδήμονες έχουν δίκιο, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2ο εξάμηνο θα είναι υψηλότερος από το πρώτο μισό της χρονιάς.
Ο βασικός λόγος είναι το πακέτο των προεκλογικών παροχών που περιελάμβανε το ποσό του 1 δισ. ευρώ για συντάξεις και κοινωνικές παροχές και τις μειώσεις του ΦΠΑ σε αγαθά, τον ηλεκτρισμό κ.τ.λ. και δευτερευόντως, σε πολύ μικρότερο βαθμό, η βελτίωση της ψυχολογίας με την αλλαγή κυβέρνησης.
Γι’ αυτούς τους λόγους, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φθάσει και ίσως να ξεπεράσει το 2% για το σύνολο της χρονιάς.
Φυσικά, όλα αυτά είναι εκτιμήσεις αλλά αυτό που μετρά είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Ήδη, η εικόνα του διεθνούς χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος προβληματίζει.
Η υποχώρηση των χρηματιστηριακών αξιών και η νέα βουτιά των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων προϊδεάζουν για περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο εξάμηνο.
Πίσω απ’ αυτά βρίσκονται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε συναλλαγματικό, ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη και ο κίνδυνος ύφεσης στην Γερμανία και την Ιταλία, το άτακτο Brexit και η κατάσταση στην Αργεντινή που επηρεάζει τις αναδυόμενες αγορές σύμφωνα με τους αναλυτές.
Όλα αυτά είναι σωστά.
Όπως σωστή είναι η επισήμανση ότι η Ελλάδα έχει ακόμη κάποια χαρτιά στα μανίκια της που θα μπορούσαν να συντηρήσουν και ίσως ενισχύσουν την καλή ψυχολογία στην αγορά μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Ως γνωστόν, αυτά είναι η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) τον Σεπτέμβριο, η αποπληρωμή του «ακριβού» δανείου από το ΔΝΤ που έχει καθυστερήσει και το πράσινο φως του ESM στην αύξηση των θέσεων των εγχώριων τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Όμως, τα δυο «κλειδιά» του Φθινοπώρου για την τόνωση της ψυχολογίας και της οικονομικής δραστηριότητας και την θετική προδιάθεση των Ευρωπαίων δανειστών απέναντι στα αιτήματα της Αθήνας είναι άλλα.
Το πρώτο «κλειδί» είναι ο προϋπολογισμός του 2020 και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων από τις προηγούμενες επισκέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών.
Η κυβέρνηση καλείται να συμφωνήσει με τους θεσμούς για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός με σκοπό αφενός να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και αφετέρου να υλοποιήσει μέρος των φοροελαφρύνσεων που προέβαλε προεκλογικά.
Δεν θα είναι εύκολη εξίσωση γιατί ο προϋπολογισμός του 2020 «επιβαρύνεται» με μέτρα από το δεύτερο μισό του 2019 που θα εφαρμοσθούν από την αρχή την επόμενη χρονιά.
Το δεύτερο «κλειδί» είναι οι τράπεζες.
Αναμφισβήτητα, αν προχωρήσει το θεσμικό σχέδιο του ΤΧΣ-ΥΠΟΙΚ για τα «κόκκινα δάνεια» ύψους 15-20 δις. ευρώ υπό την καθοδήγηση της JP Morgan θα είναι μια θετική εξέλιξη.
Όμως, δεν πρόκειται να αλλάξει το τοπίο.
Οι τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν πολύ πιο επιθετικά τους επόμενους μήνες για να επιτύχουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ώστε να εντυπωσιάσουν τις αγορές.
Κατά τη ταπεινή μας άποψη ο προϋπολογισμός του 2020 και οι τράπεζες θα είναι τα δυο «κλειδιά» για την ψυχολογία και κατ’ επέκταση την οικονομία τους επόμενους μήνες.
Η αναμενόμενη άρση των capital controls, η αποπληρωμή του ακριβού δάνειου από το ΔΝΤ κ.τ.λ., θα έχουν επίσης θετική επίδραση στην ψυχολογία αλλά θα λειτουργήσουν περισσότερο υποστηρικτικά.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.