Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεφτά και μυαλά μέσω φόρου αλά Πορτογαλία

Αν η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει πλούσιους απ’ όλο τον κόσμο και εξειδικευμένα στελέχη σε κλάδους αιχμής, θα πρέπει να τους προσφέρει το ειδικό φορολογικό καθεστώς της Πορτογαλίας.

Λεφτά και μυαλά μέσω φόρου αλά Πορτογαλία

Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις σε βάθος χρόνου, για να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε υγιή βάση.

Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να προσφέρει ένα σταθερό καθεστώς και κίνητρα σε ξένους και Έλληνες επενδυτές. 

Η Πορτογαλία και το ειδικό φορολογικό καθεστώς (non-habitual resident tax status) που έχει θεσπίσει, είναι ένα καλό παράδειγμα.

Αναμφισβήτητα, κάθε χώρα είναι διαφορετική.

Επομένως, η πλήρης αντιγραφή του οικονομικού μοντέλου μιας χώρας από κάποια άλλη δεν είναι σοφή επιλογή.

Αντίθετα, η υιοθέτηση ορισμένων οικονομικών μέτρων ή πολιτικών από μια χώρα, π.χ. Ελλάδα, που έχουν στεφθεί με επιτυχία σε μια άλλη, π.χ. Πορτογαλία, είναι ορθή πρακτική.

Το πρόγραμμα «Χρυσής Βίζας» σε ξένους υπηκόους είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, αν και χρειάσθηκε χρόνο για να πάρει πάνω του.

Ακόμη και σήμερα, δεν είναι τόσο πετυχημένο όσο της Πορτογαλίας από πλευράς προσέλκυσης επενδύσεων σε ακίνητα.  

Οι άδειες πολύχρονης διαμονής στην Ελλάδα που έχουν δοθεί μέσω του προγράμματος, με αντάλλαγμα την επένδυση σε ακίνητο αξίας 250 χιλ. ευρώ και πάνω, ξεπερνάνε μόλις τις 8.500 μετά από αρκετά χρόνια εφαρμογής της «Χρυσής Βίζας».

Κινέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι, Λιβανέζοι, Αιγύπτιοι, Ιρακινοί, Ουκρανοί, Σύροι, Ιορδανοί και Ιρακινοί είναι οι 10 πρώτες εθνικότητες που έχουν κάνει χρήση του προγράμματος.

Τα αποτελέσματα έχουν γίνει ορατά σε αρκετές περιοχές της Αθήνας και άλλων περιοχών της χώρας καθώς μένουν σ’ αυτά και τα μισθώνουν βραχυχρόνια (airbnb) το επόμενο διάστημα.

Όμως, η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλούς φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέλκυση πλούσιων ατόμων με υψηλό παγκόσμιο εισόδημα ή/και εξειδικευμένων επαγγελματιών είτε μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» είτε όχι.

Η Πορτογαλία έχει βρει μια λύση και φρονούμε πως έχει έλθει η ώρα για την Ελλάδα να την υιοθετήσει.

Τι κάνει η Πορτογαλία;

Προσφέρει ένα ειδικό προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατοίκου (non-habitual) σε άτομα, π.χ. πολίτες της ή μη, που δεν ήταν φορολογικοί κάτοικοι Πορτογαλίας για τουλάχιστον 5 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης για την απόκτηση του προνομιακού καθεστώτος.

Η απόκτηση του ειδικού καθεστώτος απαιτεί μια απλή ηλεκτρονική αίτηση και ένα αποδεικτικό ότι δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Πορτογαλίας την τελευταία 5ετία.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς κάτοικος Πορτογαλίας, δηλ. να διαμένει εκεί 183 μέρες τον χρόνο, για να το πάρει.

Όταν αποκτήσει το ειδικό καθεστώς, όπως συμβαίνει π.χ. με χιλιάδες Βρετανούς λόγω Brexit, μπορεί να μην πληρώνει φόρο στο παγκόσμιο εισόδημά του αν προέρχεται από χώρα με την οποία η Πορτογαλία έχει υπογράψει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας.

Επιπλέον, όποιος έχει αποκτήσει το ειδικό  καθεστώς φορολογείται με συντελεστή 20% για το εισόδημα που αποκτά στην Πορτογαλία είτε ως μισθωτός είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας, αν απασχολείται σε συγκεκριμένους κλάδους αιχμής της οικονομίας.

Ακόμη, δεν υπόκειται σε φόρο κληρονομιάς για δώρα ή οτιδήποτε κληροδοτεί κάποιος στην/στον σύζυγο και στα παιδιά του.

Ασφαλώς, υπάρχουν κι άλλοι παράμετροι.

Όμως, το συμπέρασμα είναι πως η Πορτογαλία έχει βρει έναν τρόπο για να προσελκύσει ταλαντούχους επιστήμονες και πλούσιους απ’ όλο τον κόσμο, χωρίς να τους αναγκάζει να μένουν εκεί τουλάχιστον τον μισό χρόνο.   

Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε αντιγράψει αυτό το πετυχημένο ειδικό φορολογικό καθεστώς προ πολλού.

Όμως, ποτέ δεν είναι αργά.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v