Έχουν περάσει κάπου 27 χρόνια από την αμερικανική προεδρική εκλογή του 1992.
Ήταν τότε που ο James Carville, υπεύθυνος στρατηγικής του δημοκρατικού υποψηφίου Bill Clinton, ζήτησε από τους εργαζόμενους της εκστρατείας να επικεντρωθούν σε τρεις φράσεις.
Μία από αυτές τις φράσεις ήταν «Είναι η οικονομία».
Ο Carville ήθελε να δώσει έμφαση στην ύφεση που είχε πλήξει την αμερικανική οικονομία, υπό την ηγεσία του τότε ρεπουμπλικανού προέδρου George Bush.
Η ανωτέρω φράση άλλαξε λίγο και έμελλε να γίνει γνωστή ως «Είναι η οικονομία, ανόητε».
Τη θυμηθήκαμε πάλι χθες για έναν απλό λόγο.
Αναζητούσαμε την απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο οι κυβερνητικές παροχές πριν από τις ευρωεκλογές θα οδηγήσουν τελικά σε εκτροχιασμό το πρωτογενές πλεόνασμα, αναγκάζοντας τη νέα κυβέρνηση στη λήψη μέτρων ή όχι.
Ασφαλώς, θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα το φθινόπωρο, όμως μπορούμε να δώσουμε μια πρώτη απάντηση.
Σε σημαντικό βαθμό, το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Θυμίζουμε ότι η Κομισιόν προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,2% φέτος και το 2020, έναντι 1,9% το 2018.
Όμως, η σημερινή κυβέρνηση εκτιμά πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% φέτος.
Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,9%, το ΙΟΒΕ βλέπει 2% και ο οίκος αξιολόγησης S&P 2,8%.
Δυστυχώς, τα στοιχεία του 1ου τριμήνου του 2019 δείχνουν αποκλιμάκωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση.
Φυσικά, τα στοιχεία του ΑΕΠ αναθεωρούνται.
Όμως, ο κλάδος του τουρισμού δείχνει κόπωση, μετά την περσινή χρονιά-ρεκόρ.
Ακόμη, το διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον δεν είναι καλό, με την αγορά ομολόγων να προεξοφλεί σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, στη σκιά της κόντρας ΗΠΑ-Κίνας.
Από την άλλη πλευρά, το επίδομα σύνταξης ή 13η σύνταξη και οι μετατάξεις προϊόντων σε χαμηλότερο ΦΠΑ ίσως συμβάλουν στην τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και υποβοηθήσει το ΑΕΠ παρά τη μερική εκροή προς τις εισαγωγές.
Σε γενικές γραμμές, η σούμα δεν είναι θετική.
Κατά την ταπεινή μας άποψη, η σούμα παραπέμπει σε ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 1,5%-2% παρά 2%-2,5%.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο φετινός δημοσιονομικός στόχος είναι πολύ πιθανόν να χαθεί και η νέα κυβέρνηση θα έχει το ιδιαίτερα δυσάρεστο έργο να πιάσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Θυμίζουμε ότι οι θεσμοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο, της τάξης των 600 εκατ. με 1,2 δισ. ευρώ, που αποδίδουν κυρίως στις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμούν πως ο στόχος θα επιτευχθεί. Έστω κι οριακά.
Οι δύο πλευρές συμφωνούν για το μέγεθος των επιπτώσεων από τις αυξημένες συνταξιοδοτικές δαπάνες και τις απώλειες εσόδων από τις μειώσεις του ΦΠΑ, αλλά διαφωνούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι ρυθμίσεις.
Στο τέλος της ημέρας, όμως, ο πλέον καθοριστικός παράγοντας θα είναι «Είναι η οικονομία, ανόητε».
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.