Το έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone) που κρατάτε στα χέρια σας μοιάζει αθώο.
Είτε είναι Huawei, iPhone, είτε κάποια άλλη μπράντα.
Όμως, ο μικροεπεξεργαστής που έχει, είναι το αποτέλεσμα της εργασίας και της φαιάς ουσίας πολλών επιστημόνων που δούλεψαν επί σειρά ετών για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.
Κι αυτό γιατί οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χρειάζονταν ένα ελαφρύ κομπιούτερ για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, τα μαχητικά αεροσκάφη και άλλα στρατιωτικά συστήματα.
Οι ψηφιακές φωτογραφίες που βγάζει το κινητό είναι απόρροια της αναζήτησης ενός καλύτερου τρόπου ανάπτυξης των φωτογραφιών που έπαιρναν οι αμερικανικοί δορυφόροι από το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης (NRO).
Η σημερινή εφαρμογή είναι απόγονος εκείνης της ψηφιακής κάμερας που χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπευτικούς σκοπούς.
Το πρόγραμμα αναγνώρισης φωνής SIRI που έχουν τα iPhones χρηματοδοτήθηκε επίσης από αμερικανικά αμυντικά κονδύλια.
Το GPS αναπτύχθηκε αρχικά για να καθοδηγεί τα αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα και άλλα συστήματα με ακρίβεια και όχι τα αυτοκίνητά μας.
Σήμερα, η αμερικανική πολεμική αεροπορία λειτουργεί τους δορυφόρους που καθιστούν το GPS εφικτό.
Ολες αυτές οι τεχνολογίες που μοιάζουν ειρηνικές έχουν κάτι κοινό.
Είναι συνήθως παλιές τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς.
Πολλές αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και των Δυτικών συμμάχων τους από την μια πλευρά και της Σοβιετικής Ένωσης από την άλλη.
Ο πρώτος ψυχρός πόλεμος έληξε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, λίγα μόλις χρόνια μετά τον λόγο του προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν το 1987 στο Βερολίνο, ο οποίος απαίτησε να γκρεμιστεί το τείχος.
Όμως, το τέλος της ιστορίας για το οποίο μίλησαν πολλοί στις ΗΠΑ και αλλού δεν ήλθε.
Όπως δεν είχε έλθει μετά το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μοναδική υπερδύναμη της εποχής, έχοντας χάσει 400.000 στρατιώτες έναντι 11 εκατ. της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης, δεν είχε θύματα πολίτες της, σε αντίθεση με την τελευταία που έχασε μεταξύ 7 και 10 εκατ. άτομα.
Δεν χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια και οι Σοβιετικοί είχαν την ατομική βόμβα ενώ οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στον πόλεμο της Κορέας, που κατέληξε σε αδιέξοδο.
Κάπου 26 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος του ψυχρού πολέμου, οι ΗΠΑ εξέλεξαν πρόεδρο τον Τραμπ, που υποσχέθηκε να κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά.
Ήταν ο δεύτερος που το χρησιμοποιούσε γιατί το «Make America Great Again» ήταν ένα σύνθημα που είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά ο πρόεδρος Ρίγκαν.
Οι ΗΠΑ παραμένουν παγκόσμια δύναμη.
Όμως, ο μεγαλύτερος αντίπαλός τους σε γεωπολιτικό πεδίο δεν είναι η Ρωσία, που διαδέχθηκε τη Σοβιετική Ενωση, αλλά η Κίνα.
Όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται στην αρχή ενός μακρύ ανταγωνισμού σε οικονομικό και πιθανόν γεωπολιτικό επίπεδο.
Η κίνηση του Λευκού Οίκου να «τιμωρήσει» τη Huawei, το τεχνολογικό διαμάντι της Κίνας, δείχνει τη σημασία που δίνει στον τομέα της τεχνολογίας και την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει το εμπόριο ως όπλο στο γεωπολιτικό πεδίο.
Οι ΗΠΑ θέλουν να πουλάνε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας στη μεγάλη αγορά της Κίνας, χωρίς να αντιμετωπίζουν δασμούς και τον φόβο της κλοπής υψηλής τεχνολογίας από Κινέζους ανταγωνιστές.
Οι μεγάλες αγορές αμερικανικών προϊόντων από την Κίνα δεν αρκούν.
Όμως, η Κίνα διστάζει να κάνει τις αλλαγές που ζητούν οι ΗΠΑ, γιατί προφανώς θεωρεί πως η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει τον οικονομικό και ίσως πολιτικό έλεγχο.
Δεν αποκλείεται λοιπόν να πάμε σ’ ένα νέο ψυχρό πόλεμο, αυτή την φορά μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που θα έχει έπαθλο την παγκόσμια επικράτηση και την τεχνολογική υπεροχή.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.