Οι διαρροές θέλουν τους ιθύνοντες να σχεδιάζουν νέα έξοδο στις αγορές με την έκδοση 6ετούς-7ετούς ομολόγου μέχρι το τέλος Ιουνίου, για να αντλήσουν 2 δισ. ευρώ.
Μ’ αυτό τον τρόπο θα συμπληρωθεί το μάξιμουμ ποσό των 7 δισ. ευρώ καθαρά, που προβλέπει ο σχεδιασμός της φετινής χρονιάς από ομολογιακές εκδόσεις.
Την τελευταία φορά που αναφερθήκαμε στο ίδιο θέμα, επικρατούσε ευφορία.
Τα ελληνικά ομόλογα έκαναν ράλι και οι αποδόσεις τους συμπιέζονταν στον απόηχο της άντλησης 2,5 δισ. ευρώ από την πώληση του 10ετούς ομολόγου, που έφερε κουπόνι 3,875% και είχε απόδοση 3,9%.
Σ’ εκείνη τη φάση, υπήρχαν δημοσιεύματα στον Τύπο που ήθελαν τις αρχές να επιχειρούν νέα έξοδο για να εκμεταλλευθούν το καλό κλίμα.
Η στήλη είχε τότε διατυπώσει την άποψή της υπό μορφή διλήμματος:
Να βγει κανείς ή να μη βγει στις αγορές;
H απάντηση που είχαμε δώσει ήταν πως δεν θα έπρεπε να βγει, παρότι το κλίμα ήταν καλό στις διεθνείς αγορές.
Αντίθετα, θα ήταν πιο σώφρον να περιμένει ώστε να ισορροπήσει η αγορά των ομολόγων, για έναν απλό λόγο:
Η χώρα δεν θα έπρεπε να ρισκάρει να δυσαρεστήσει εκείνους που θα έσπευδαν να αγοράσουν τα νέα ομόλογα σε μια τιμή, π.χ. 100, μέσα στο ράλι και να εγγράψουν λογιστικές ζημίες λίγες μέρες αργότερα, που η τιμή τους θα είχε ενδεχομένως υποχωρήσει χαμηλότερα.
Κι αυτό γιατί δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει κάτι τέτοιο, όταν οι επενδυτικοί λογαριασμοί (accounts) που υποβάλλουν προσφορές για αγορές ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη περιορισμένοι -κάπου 200 με 350.
Αλλωστε, οι μνήμες από την πώληση του 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο του 2018 είναι ακόμη νωπές.
Η Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε το παράθυρο ευκαιρίας και πούλησε σε καλή τιμή εκείνη την περίοδο, αλλά οι ομολογιούχοι δυσαρεστήθηκαν γιατί η τιμή υποχώρησε λίγο αργότερα και οι ίδιοι κατέγραφαν ζημίες.
Στόχος θα πρέπει να είναι και εσύ να αντλήσεις χρήματα με καλό επιτόκιο και οι ομολογιούχοι να εγγράψουν κέρδη για να είναι ζεστοί όταν θα έλθει η επόμενη ομολογιακή έκθεση.
Από τότε που τα γράφαμε αυτά, έχουν περάσει μερικές εβδομάδες και συνέβησαν διάφορα.
Δύο ξένοι οίκοι, ο καναδικός DBRS και ο ιαπωνικός R&I, αναβάθμισαν το ελληνικό αξιόχρεο ενώ ο S&P το άφησε αμετάβλητο. Επιπλέον, η Eurostat επιβεβαίωσε το πρωτογενές υπερπλεόνασμα του 2018.
Επιπλέον, το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές απομακρύνθηκε.
Τέλος, τα ομόλογα είχαν τον χρόνο να απορροφήσουν όλα τα νέα και να βρουν ένα νέο επίπεδο ισορροπίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η στήλη φρονεί πως δεν υπάρχει λόγος να περιμένουν οι ιθύνοντες να περάσουν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις τοπικές εκλογές για να ξαναβγούν στην αγορά.
Αντίθετα, αν επιλέξουν να περιμένουν, μπορεί είτε το κλίμα διεθνώς να αλλάξει προς το χειρότερο είτε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για εθνικές εκλογές νωρίτερα.
Δεν έχουν λόγο να το ρισκάρουν για μετά τις ευρωεκλογές. Εκτός απροόπτου, φυσικά.
Η λογική υπαγορεύει λοιπόν η νέα έξοδος να γίνει πριν τις ευρωεκλογές.
Ιδωμεν.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.