Ομολογούμε πως μας έδωσε την ιδέα ένας φίλος.
Όμως, τη βρήκαμε σωστή.
Η σημερινή κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα κληθεί να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές, μπορούν να συμφωνήσουν σε κάτι επωφελές για τη χώρα.
Να ζητήσουν από κοινού από τους Ευρωπαίους εταίρους-δανειστές να δώσουν το πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωμή του συνόλου του δανείου που η Ελλάδα έχει λάβει από το ΔΝΤ, με εξαίρεση την ποσόστωση της χώρας στο μετοχικό του κεφάλαιο.
Χονδρικά, κάπου 8 δισ. ευρώ.
Τα οικονομικά οφέλη είναι προφανή καθώς θα αντικατασταθεί ένα ακριβότερο χρέος με φθηνότερο και πολύ μεγαλύτερη περίοδο λήξης, εξοικονομώντας τόκους και έχοντας θετική επίπτωση στη φερεγγυότητα του χρέους.
Αλλωστε, η απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο του 2018 που καθόρισε τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, προέβλεπε ένα ποσό γι’ αυτό τον σκοπό, παρότι δεν υπήρχε ευθεία αναφορά.
Φυσικά, το επίσημο αίτημα θα υποβληθεί από τους αρμόδιους προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως θα γίνει και τώρα, καθώς η ευθύνη ανήκει στην εκάστοτε κυβέρνηση.
Είναι πιθανόν, όπως και τώρα, κάποιες χώρες να φέρουν αντιρρήσεις για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, καθώς έχουν μπροστά τους ευρωεκλογές.
Όμως, τίποτε δεν θα τις εμποδίζει να κάνουν το ίδιο μετά τις ευρωεκλογές.
Σε μια τέτοια περίπτωση, το ελληνικό αίτημα θα μπορούσε να ικανοποιηθεί σε δύο δόσεις.
Το πιο ακριβό δάνειο των 3,7-3,8 δισ. ευρώ να αποπληρωθεί μπροστά και το υπόλοιπο ποσό των 3,7-4 δισ. μετά τις ευρωεκλογές.
Κατανοούμε ότι η μεγιστοποίηση του πολιτικού οφέλους μπαίνει στην εξίσωση λόγω των βουλευτικών εκλογών -είτε γίνουν τις προσεχείς εβδομάδες είτε το φθινόπωρο.
Από τη σκοπιά της, η κυβέρνηση θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την ουσιαστική αποπληρωμή του δανείου από το ΔΝΤ ως πολιτικό επιχείρημα, οδεύοντας προς τις εκλογές.
Είναι κάτι που ίσως δεν επιθυμεί η ΝΔ, γιατί θα ήθελε αυτό να γίνει επί των ημερών της.
Το συμφέρον της χώρας είναι προφανές, αλλά τα κομματικά συμφέροντα διαφέρουν.
Όμως, τι συμφέρει πολιτικά κάθε κόμμα είναι επίσης γνωστό στις κυβερνήσεις των εταίρων δανειστών που επίσης ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες.
Επομένως, κάποια από αυτές που ανήκει σε αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο θα μπορούσε να φέρει αντιρρήσεις στο ελληνικό αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή των 7,5-8 δισ. ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με μια άποψη, αυτές οι κυβερνήσεις υπολογίζουν τα δικά τους πολιτικά ρίσκα και δεν ενδιαφέρονται για τις ενδεχόμενες πολιτικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα.
Όμως, το αντίθετο υποστηρίζουν άλλοι, ισχυριζόμενοι πως αφενός υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε κόμματα της ίδιας ομάδας, αφετέρου, δεν θα ήθελαν να δυσαρεστήσουν μια μελλοντική κυβέρνηση.
Δεν γνωρίζουμε ποιος έχει δίκιο.
Αν όμως η δεύτερη άποψη είναι σωστή, τότε η σύμφωνη γνώμη της ΝΔ σε αίτημα της κυβέρνησης για πλήρη -πλην ποσόστωσης- αποπληρωμή του ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι καθοριστική.
Σε μια τέτοια περίπτωση, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο κι η ΝΔ θα είχαν κίνητρο να συνεργασθούν για ένα αίτημα που είναι επωφελές για τη χώρα.
Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, για να δίνουμε μεγάλες πιθανότητες στο ενδεχόμενο τα δύο κόμματα εξουσίας να συμφωνήσουν και να συνεργασθούν σε κάτι τέτοιο.
Όμως, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Από τη στιγμή που το αίτημα θα κάνει καλό στη χώρα και υπάρχουν κάποιες πιθανότητες για συμφωνία, θα το προτείναμε.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.