Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «μυστικό» με την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Όταν η οικονομική λογική μπλέκεται με τις πολιτικές σκοπιμότητες, το αποτέλεσμα δεν είναι συνήθως ιδανικό. Στο θέμα της αποπληρωμής του ΔΝΤ υπάρχει ένα ζήτημα με σημαντικές συνέπειες, που δεν έχει αναδειχθεί αλλά υφίσταται.

Το «μυστικό» με την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να πούμε πως είμαστε ρεαλιστές.

Κατανοούμε λοιπόν ότι η πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών συναινεί στην αποπληρωμή του «ακριβού» δανείου του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 3,7-3,8 δισ. ευρώ και για το οποίο η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο 5,13%.

Όταν αναφερόμαστε στους Ευρωπαίους δανειστές, έχουμε στον νου μας τον ESM αλλά ουσιαστικά τη γερμανική κυβέρνηση, για να μην κοροϊδευόμαστε.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, αφού η χώρα θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά για τόκους την επόμενη διετία από το δάνειο των 3,7-3,8 δισ. ευρώ.

Είτε χρησιμοποιήσει φθηνό δάνειο του ESM είτε δανεισμό από την αγορά, για να το αποπληρώσει.

Κατανοούμε επίσης ότι υπάρχει πολιτική φόρτιση εντός των συνόρων, λόγω εκλογών.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε τυχόν αποπληρωμή είτε ολόκληρου του ποσού των 9,5 δισ. είτε των 7-7,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο σύνολο του δανείου από το Ταμείο, χωρίς την ποσόστωση της χώρας προς όφελός της, για προεκλογικούς λόγους.

Όμως, αυτό στο οποίο θα αναφερθούμε αφορά ουσιαστικά την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, αφού οι Ευρωπαίοι δανειστές συναινούν να αποπληρώσει τώρα το «ακριβό» δάνειο των 3,7-3,8 δισ. ευρώ.

Τι εννοούμε;

Όταν το ΔΝΤ δανείζει μια χώρα ένα ποσό που υπερβαίνει την ποσόστωσή της (quota) στο μετοχικό του κεφάλαιο δεν την χρεώνει απλά υψηλότερο επιτόκιο.

Θεωρεί, με βάση τους δικούς του κανονισμούς, ότι η χώρα ενέχει  μεγαλύτερο ρίσκο και γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιεί το δυσμενέστερο σενάριο στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) της, π.χ. υψηλότερο μέσο επιτόκιο δανεισμού.

Αυτό έχει συμβεί στη περίπτωση της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί υψηλότερο μέσο επιτόκιο σε σχέση με το 4,9% που ενσωματώνει ο ESM στη δική του ανάλυση.

Αν λοιπόν η Ελλάδα αποπληρώσει όλο το δάνειο που έχει πάρει από το Ταμείο πλην της ποσόστωσης των 2 δισ. ευρώ περίπου, δηλαδή 7-7,5 δισ., το ΔΝΤ θα υιοθετήσει ευμενέστερο σενάριο, που θα βγάλει το ελληνικό χρέος περισσότερο φερέγγυο.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΝΤ συμφωνεί πως το ελληνικό χρέος είναι φερέγγυο σε βάθος 10ετίας, με βάση τα σημερινά δεδομένα, που ενσωματώνουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022.   

Όπως μπορείτε να κατανοήσετε, η μεγάλη αποπληρωμή δικαιολογεί χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, στο πλαίσιο της ανάλυσης DSA.

Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα πληρώνει επιτόκιο 1% ή μικρότερο για το υπόλοιπο δάνειο από το ΔΝΤ (μόνο η ποσόστωση), δηλαδή θα εξοικονομεί ακόμη περισσότερα λεφτά από τόκους.

Σημειώνουμε πως η χώρα θα πληρώνει επιτόκιο 2% περίπου στο ΔΝΤ για το υπόλοιπο του δανείου, μετά την πρόωρη αποπληρωμή των 3,7-3,8 δισ. ευρώ.  

Υπάρχουν διάφορα επιχειρήματα υπέρ και ένα κατά (πολιτικό κατά την αντιπολίτευση) της πρόωρης αποπληρωμής του μεγαλύτερου μέρους του δανείου από το ΔΝΤ.

Όμως, το πιο σημαντικό επιχείρημα είναι εκείνο που οδηγεί σε χαμηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων στο μέλλον.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v