Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλλιο πέντε και στο χέρι αλλά…

Το Eurogroup πέρασε αλλά δεν είχε την έκβαση που πολλοί ανέμεναν, δικαιώνοντας όσους επεδίωξαν να βγει το 10ετές ομόλογο νωρίτερα. Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Κάλλιο πέντε και στο χέρι αλλά…

Όταν βγήκε το 5ετές ομόλογο, τόσο η απόδοσή του όσο και η υπόλοιπη ελληνική καμπύλη επιτοκίων μετακινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Oμως, δεν παρατηρήθηκε το ίδιο την προηγούμενη εβδομάδα, που η Ελλάδα πούλησε το 10ετές ομόλογο, εισπράττοντας 2,5 δισ. ευρώ.

Για την ακρίβεια, παρατηρήθηκε το αντίθετο αφού η προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από τη βουτιά των αποδόσεων των ομολόγων στις χώρες της ευρωζώνης, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, αν και χθες, Καθαρά Δευτέρα, είχαμε μια μικρή αντιστροφή.

Το 10ετές γερμανικό κρατικό ομόλογο είδε την απόδοσή του να υποχωρεί κατά 11 μονάδες βάσης στο 0,065%, που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016 την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν ήταν το μοναδικό. Το ίδιο περίπου συνέβη με το αντίστοιχο γαλλικό ομόλογο.

Ακόμη και το 10ετές ιταλικό ομόλογο είδε την απόδοσή του να υποχωρεί στο 2,5%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2018, έναντι 2,78% την προ-προηγούμενη εβδομάδα.

Οσον αφορά το 10ετές αμερικανικό ομόλογο, η γεύση ήταν ίδια αφού η απόδοσή του υποχώρησε στο 2,63% από 2,75%, ενώ ρέστα έδωσε το 10ετές ιαπωνικό ομόλογο, του οποίου η απόδοση έπεσε στο -0,3%.    

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου είναι το 10ετές ομόλογο, του οποίου η πραγματική διαπραγμάτευση ξεκινά σήμερα.

Είναι αλήθεια ότι η ζήτηση για το 10ετές ομόλογο ήταν ισχυρή, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 11 δισ. ευρώ, «τραβώντας» την απόδοσή του προς τα κάτω, στο 3,90%.

Όμως, το ομόλογο έχει υποαποδώσει σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό από την έκδοση και μετά, όπως προκύπτει από τη διαφορά απόδοσης (spread).  

Μερικοί αποδίδουν αυτή την εξέλιξη στην άντληση των 2,5 δισ. ευρώ από την αγορά, όσων δηλαδή και το 5ετές ομόλογο, παρότι το 10ετές έχει μεγαλύτερη διάρκεια.  

Η άντληση 2,5 δισ. ευρώ αντί 2 δισ. που ανέμεναν πολλοί εξηγεί το άνοιγμα του spread, σύμφωνα με τους ίδιους.

Όμως, άλλοι δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη.

Αντίθετα, θεωρούν φυσιολογικό να αυξάνεται η κατανομή στα 2,5 δισ. ευρώ, όταν υπάρχει ισχυρή ζήτηση από asset managers κ.τ.λ.

Μια πιθανή εξήγηση που δίνουν για το άνοιγμα του spread είναι πως κάποιες τράπεζες που αγόρασαν το 10ετές ίσως προσπάθησαν να το ξεφορτωθούν για να αγοράσουν γερμανικά ή άλλα, μετά τη συνέντευξη Ντράγκι και το νέο πρόγραμμα φθηνών δανείων (TLTRO) της ΕΚΤ.

Κι αυτό γιατί θα μπορούν να δίνουν τα ομόλογα της Γερμανίας κ.τ.λ. στην ΕΚΤ ως εγγύηση, για να πάρουν TLTRO δάνεια, σε αντίθεση με τα ελληνικά χρεόγραφα που επιπλέον τους «τρώνε» κεφάλαια.

Επιπλέον, υπάρχει ένα τεχνικό ζήτημα με το 9ετές ομόλογο (το πρώην 10ετές).  

Η απόδοση του 9ετούς ομολόγου ήταν φυσικό να ευθυγραμμισθεί, ανεβαίνοντας προς το 3,75%, όταν εκείνη του νέου 10ετούς ήταν στο 3,90%.

Φυσικά, καλό θα ήταν να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμη, για να είμαστε πιο σίγουροι πού θα καταλήξει η μπίλια.

Όμως, το ανωτέρω σκεπτικό έχει βάση.

Επιπλέον αναδεικνύει τη σημασία που έδωσαν οι αγορές αλλά και οι ανάδοχοι της ελληνικής έκδοσης στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Η στήλη, όπως και άλλοι, είχε υποστηρίξει ότι η ελληνική πλευρά προχώρησε στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου για αντλήσει εγκαίρως τα λεφτά και να προλάβει τυχόν αρνητική εξέλιξη στο χθεσινό Eurogroup.

Όμως, στην πραγματικότητα, αυτό που ήθελαν να προλάβουν οι ανάδοχοι ήταν οι ανακοινώσεις του Ντράγκι και της ΕΚΤ.

Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι, αλλά λόγω Ντράγκι και όχι Eurogroup.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v