Μερικές φορές εκπλησσόμαστε με αυτούς που εκπλήσσονται.
Αναφερόμαστε στον θόρυβο που προξένησαν οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη για τις τράπεζες.
Είναι προφανές πως οι τράπεζες θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση, αν δεν μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.
Όμως, το βασικό ερώτημα είναι τι γίνεται για να επιλυθεί το θέμα.
Ασφαλώς, δεν είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς να συνεχίζονται οι πιέσεις που ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές επί τόσους μήνες και οι οποίες έχουν οδηγήσει τις κεφαλαιοποιήσεις τους σε χαμηλά επίπεδα.
Με βάση το χθεσινό κλείσιμο, η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκε στα 249 εκατ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στα 894 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank στο 1,35 δισ. ευρώ και της Eurobank στο 1,19 δισ. ευρώ.
Σε άλλη χώρα, μια τέτοια εξέλιξη θα είχε κινητοποιήσει τους αρμοδίους -κυβέρνησης, τραπεζών, επόπτη- προ πολλού, καθότι μπορεί να τραυματίσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην οποία βασίζεται η τραπεζική πίστη.
Εδώ έχουμε κάθε τράπεζα ξεχωριστά να προσπαθεί για το καλύτερο, τη Eurobank να ανακοινώνει το δικό της σχέδιο για μια δραστικότερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και δύο συστημικά σχέδια -της ΤτΕ και του υπουργείου Οικονομικών- να εκκρεμούν.
Κατανοούμε ότι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ίσως είναι πιο ώριμο για υλοποίηση.
Κι αυτό γιατί έχει ήδη υιοθετηθεί στην Ιταλία και επομένως ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός (SSM) και η DG Comp (Κομισιόν) το γνωρίζουν και μπορούν να δώσουν τις απαραίτητες εγκρίσεις γρηγορότερα.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο πολύμηνης καθυστέρησης λόγω των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Κι αυτό γιατί η ιστορία διδάσκει πως οι ευρωγραφειοκράτες της Κομισιόν είναι μάλλον απίθανο να εγκρίνουν ένα τέτοιο σχέδιο, που περιλαμβάνει κρατική εγγύηση, από τα μέσα Απριλίου και μετά.
Επομένως, ο διαθέσιμος χρόνος είναι δύο περίπου μήνες, αν οι θεσμοί έδιναν την επόμενη εβδομάδα το πράσινο φως για την υποβολή του σχεδίου στην DG Comp, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα.
Αρχής γενομένης με την τηλεδιάσκεψη που εκκρεμεί.
Υπάρχει επίσης το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη μείωση των ΜΕΑ.
Η γενικότερη εντύπωση που υπάρχει είναι πως έχει πέσει, αφενός, θύμα της διαμάχης της κυβέρνησης με τον διοικητή της ΤτΕ και αφετέρου, των νομικών και άλλων κενών από τη χρήση των DTCs ως εγγύησης που το καθιστά πιο περίπλοκο.
Όμως, αυτή τη στιγμή, κανένα από τα δύο συστημικά σχέδια μείωσης των ΜΕΑ δεν έχει υποβληθεί για έγκριση κι αυτό δεν έχει διαφύγει της προσοχής εκείνων που σφυροκοπούν τις τραπεζικές μετοχές.
Είναι λοιπόν σημαντικό να κινηθούν γρήγορα οι αρχές, λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα χρόνο των ευρωεκλογών στην προώθηση του ενός ή και των δύο ανωτέρω σχεδίων.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.