Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον αστερισμό των κεντρικών τραπεζών

Πόσο πολύ μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα σε ενάμιση μήνα και η Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι καθόλου παραπονεμένη καθώς ετοιμάζεται να βγει στις αγορές.  

Στον αστερισμό των κεντρικών τραπεζών

Όταν οι ηγέτες πολλών κρατών, επιχειρηματίες και άλλοι συγκεντρώνονταν στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2018 και έστελναν ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το υπόλοιπο της χρονιάς, λίγοι ήταν εκείνοι που το αμφισβήτησαν.

Όμως, η πραγματικότητα τους διέψευσε στο τέλος.

Φέτος, η κρατική και επιχειρηματική ελίτ που πήγε στο ελβετικό θέρετρο εμφανίσθηκε πιο απαισιόδοξη.

Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι παρατηρητές να επισημάνουν τις περσινές λανθασμένες προβλέψεις, για να αποδομήσουν τις φετινές.

Όμως, άλλοι -μια μικρή μειοψηφία- ανέφερε πως έχουν αξία ως contrarian, υπό την έννοια ότι προβλέπουν το αντίθετο αποτέλεσμα απ’ αυτό που θα συμβεί τελικά.

Αν οι οπαδοί της contrarian θεωρίας αποδειχθεί πως έχουν δίκιο, αυτό θα οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εμφανίσθηκε καθησυχαστικός την περασμένη εβδομάδα και πλέον οι αγορές προεξοφλούν πως η πρώτη αύξηση παρεμβατικού επιτοκίου του ευρώ θα γίνει το 2010 και όχι φέτος, όπως οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις ήθελαν το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Οι ψίθυροι για ένα νέο πρόγραμμα χαμηλών επιτοκίων LTRO από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες της ευρωζώνης σε περίπτωση ανάγκης έχουν ενταθεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν εκτιμήσεις που δίνουν μεγάλες πιθανότητες στο ενδεχόμενο τόσο η Γερμανία όσο και η Ιταλία να βρεθούν σε ύφεση για ένα τρίμηνο ή παραπάνω φέτος.  

Η Γερμανία λόγω υποχώρησης των εξαγωγών και η πιο εύθραυστη Ιταλία για διάφορους λόγους, π.χ. δημοσιονομική κατάσταση, εμπορικοί πόλεμοι κ.τ.λ.

Ακόμη μεγαλύτερη συμβολή θα έχει σε ενδεχόμενη δικαίωση των contrarians η στάση της Fed.

Αντιμέτωπη με το ξεπούλημα στις αμερικανικές αγορές και διεθνώς τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρός της κ. Πάουελ δεν δίστασε να στείλει μήνυμα πως οι αυξήσεις επιτοκίων σταματούν προς το παρόν, δίνοντας το έναυσμα για ανοδική αντίδραση.

Σαν να μην έφτανε  αυτό, δημοσίευμα της Wall Street Journal έφερε τη Fed να σκέφτεται να σταματήσει τις πωλήσεις χρεογράφων που είχε σωρεύσει τα χρόνια των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης (QE) νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις χρεογράφων από τη Fed ανέρχονται σε 50 δισ. δολάρια τον μήνα.

Αν το στοπ στις αυξήσεις επιτοκίων ερμηνεύθηκε από πολλούς ως η αιτία που η αμερικανική οικονομία δεν θα εισέλθει σε ύφεση το 2018, τυχόν απόφαση της Fed να διακόψει τις πωλήσεις ομολόγων θα ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τους ταύρους στις αγορές.

Κι όλα αυτά ενώ ο επικεφαλής του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων του προέδρου Τραμπ, κ. Kudlow, ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος αναζητά δύο υποψηφίους που θα ασπάζονται την άποψη πως η συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης δεν θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Ο λόγος;

Δύο θέσεις στο ΔΣ της Fed θα μείνουν κενές και θα πρέπει να πληρωθούν με οικονομολόγους που συμμερίζονται την άποψη του Τραμπ.  

Και φυσικά, η κεντρική τράπεζα της Κίνας κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε τροχιά ανάπτυξης.

Ισως λοιπόν οι contrarians δικαιωθούν.

Ακόμη κι αν δεν είναι έτσι, το σκηνικό ευνοεί την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v