Η περσινή χρονιά μάς υπενθύμισε κάτι που είχαμε ξεχάσει για πολλά τρίμηνα.
Οι αγορές εμφανίζουν διακυμάνσεις, συχνά ακραίες, και δεν υπακούν πάντοτε στις επιθυμίες της πλειοψηφίας.
Στα τέλη του 2017, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις ήθελαν το 2018 να είναι μια καλή χρονιά για τις ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη.
Όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν πρίμα τον πρώτο μήνα, με τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν σημαντική άνοδο και τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν, δημιουργώντας μια αίσθηση ευφορίας στην επενδυτική κοινότητα.
Όμως, πολλοί προσγειώθηκαν απότομα το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου του 2018, όπου καταγράφηκε η πρώτη μεγάλη βουτιά μετοχών και ομολόγων (τιμών).
Παρ’ όλα αυτά η αισιοδοξία δεν εγκατέλειψε την πλειοψηφία της επενδυτικής κοινότητας.
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά;
Για να υπενθυμίσουμε ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στις αγορές δεν έχει πάντα δίκαιο, ιδίως όταν επικρατεί πολλή απαισιοδοξία ή ευφορία.
Κι αυτό αποδείχθηκε το 2018, που ξεκίνησε με πολλή αισιοδοξία αλλά δεν είχε καλή κατάληξη.
Θα μπορούσε κάτι το αντίστοιχο να συμβεί το 2019 αλλά από την αντίθετη μεριά, καθώς η απαισιοδοξία κυριαρχεί στο φετινό ξεκίνημα;
Ασφαλώς, αν πιστέψουμε τους contrarians.
Κι αυτό παρότι οι δεικτοβαρείς μετοχές όπως των FAANG στις ΗΠΑ κι αλλού βρίσκονται βαθιά σε πτωτική αγορά και τα μηνύματα από το μέτωπο του Brexit, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, την Κίνα και γενικότερα την προβλεπόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Πού βασίζουν τις ελπίδες τους;
Πρώτον, στην εκτίμηση ότι η Fed θα προχωρήσει σε μία ή δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων το πολύ, ολοκληρώνοντας τον ανοδικό κύκλο με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την αμερικανική οικονομία να επιβραδύνεται μεν, αλλά να αναπτύσσεται ικανοποιητικά.
Δεύτερον, στην εκτίμηση ότι τα κέρδη ανά μετοχή του 4ου τριμήνου του 2018 θα εμφανίσουν ικανοποιητική αύξηση, π.χ. διψήφια, στηρίζοντας τις αποτιμήσεις των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών όπως ο S&P 500.
Με τον πολλαπλασιαστή κερδών (P/Ε) να διαμορφώνεται κοντά στις 14 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2019, οι μετοχές εμφανίζονται πολύ φθηνότερες σε σύγκριση με τα ομόλογα.
Η απόδοση του S&P 500 διαμορφώνεται κοντά στο 7% έναντι απόδοσης 2,7% του 10ετούς κρατικού αμερικανικού ομολόγου, στο μέτρο φυσικά που τα εταιρικά αποτελέσματα δεν απογοητεύσουν.
Όμως, η χθεσινή ανακοίνωση της Apple που υποβάθμισε την καθοδήγηση για τα κέρδη του 2019 λόγω των μειωμένων πωλήσεων iPhones στη Κίνα δεν είναι καθησυχαστική.
Το τρίτο καλό σημάδι, σύμφωνα με τους contrarians, είναι οι σημαντικές αγορές στις οποίες προχώρησαν οι αποκαλούμενοι insiders των εταιρειών, π.χ. υψηλόβαθμα στελέχη, μετά την πτώση των μετοχών.
Οι contrarians ελπίζουν στο καλό σενάριο για τις αγορές το 2019.
Ας ελπίσουμε πως θα δικαιωθούν, παρότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους.
Φυσικά, στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό, όπως λέει ο λαός.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.