Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η παροχολογία κάνει κακό στα ομόλογα

Οι Αγγλοι λένε πως δεν μπορείς να μάθεις σ’ ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα. Η αγορά ομολόγων σκέφτεται μάλλον το ίδιο για το εγχώριο πολιτικό σύστημα και ειδικότερα τα κόμματα εξουσίας.

Η παροχολογία κάνει κακό στα ομόλογα

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει στο Reuters, στο περιθώριο ενός συνεδρίου που γινόταν στο Λονδίνο, ότι η αναταραχή στα ιταλικά ομόλογα είχε δυσκολέψει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ήταν 3,3% εκείνη τη μέρα και η απόδοση του 10ετούς ελληνικού στο 4,25%.

Χθες, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ήταν κοντά στο 4,30% και του αντίστοιχου ιταλικού είχε υποχωρήσει στο 2,75%, στον απόηχο της συμφωνίας της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.

Κοινώς, η επιτοκιακή διαφορά έχει ανοίξει εις βάρος της Ελλάδας σε σύγκριση με τα τέλη Οκτωβρίου, περιμένοντας τον ΟΔΔΗΧ να ανακοινώσει το πρόγραμμα εκδόσεων ομολόγων για το 2019.

Αυτό σημαίνει πως η αναταραχή στα ιταλικά ομόλογα και γενικότερα των αναδυόμενων αγορών μπορεί μεν να συνέβαλε στην άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, όμως η διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα παρά τη σημαντική υποχώρηση των ιταλικών αποδόσεων δείχνει πως ο λόγος είναι εσωτερικός.    

Επίσης, χθες, «Τα Νέα» δημοσίευσαν ένα άρθρο του Φίλιππου Σαχινίδη (ΚΙΝΑΛ) με τίτλο «Ο Οργουελ ήταν παρών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό».

Ο κ. Σαχινίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:  

«…Ο Πρωθυπουργός όμως δεν απάντησε στο ερώτημα: αφού βγήκαμε από τα μνημόνια και το κόστος δανεισμού είναι αυτό που ίσχυε πριν από την κρίση, γιατί η χώρα δεν βγαίνει στις αγορές από τον Φεβρουάριο του 2018;

Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο 2001-2007, η Ελλάδα δανειζόταν με επιτόκια παρόμοια με αυτά με τα οποία δανειζόταν η Γερμανία. Τον Δεκέμβριο του 2018, η διαφορά στα επιτόκια του Ελληνικού και του Γερμανικού δεκαετούς ομολόγου είναι πάνω από τις 410 μονάδες βάσης. Αυτή η διαφορά είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2010 που κατέστησε μη βιώσιμη την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και έκανε αναγκαία την προσφυγή στο πρώτο μνημόνιο…».

Το άρθρο με ώθησε να επιβεβαιώσω ότι η διαφορά απόδοσης  (spread) μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είναι σήμερα μεγαλύτερη από εκείνη που ήταν πριν η χώρα μπει σε μνημόνιο το 2010.

Η σύγκριση δείχνει ότι το χθεσινό spread των 406 μονάδων βάσης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στη 10ετία είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο spread στις 7 Απριλίου του 2010, δηλαδή ένα μήνα περίπου πριν η χώρα μπει στο 1ο μνημόνιο και λίγο μετά το μοιραίο λάθος με την τιμολόγηση του 7ετούς ομολόγου.

Είναι προφανές ότι η αγορά  προβληματίζεται από τις υποσχέσεις για παροχές που δίνουν τα δύο κόμματα εξουσίας καθώς μπαίνουμε σε εκλογική χρονιά.

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που βγήκατε από το 3ο πρόγραμμα προσαρμογής και εσείς αρχίσατε πάλι τα ίδια με τις παροχές καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, τονίζουν.   

Προτιμούν λοιπόν να κρατήσουν στάση αναμονής καθώς γνωρίζουν επίσης πως υπάρχει το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης, αν τα κόμματα δεν συμφωνήσουν σε πρόσωπο κοινής αποδοχής για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Άνοιξη του 2020.

Εχουν άδικο;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v