Πριν από πολύ καιρό, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας μάς είχε επισημάνει τη σημασία των πωλήσεων χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων, στην προσπάθεια του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος να μειώσει δραστικά τα δικά του «κόκκινα» δάνεια.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει το ίδιο, αντιγράφοντας κατά κάποιο τρόπο τους Ιρλανδούς, για να μειώσει δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝPEs), είχε προσθέσει.
Με τις τράπεζες να αγοράζουν οι ίδιες το 80% περίπου των ακινήτων που πλειστηριάζουν και τις ρυθμίσεις δανείων να μην μπορούν να σηκώσουν μεγάλο βάρος της συρρίκνωσης των NPEs, οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων επανέρχονται δριμύτερα στο προσκήνιο.
Tο σχέδιο της ΤτΕ και του ΤΧΣ για τη δραστική μείωση των προβληματικών δανείων βαδίζουν σ’ αυτά τα χνάρια, αν και διαφορετικά.
Όμως, η κατάληξη τόσο αυτών των εγχειρημάτων, αν περπατήσουν, όσο κι εκείνων που έχουν δρομολογήσει οι τράπεζες εξαρτώνται από την όρεξη των ξένων funds.
Πολλοί έχουν ορθά επισημάνει πως σε μεγάλο βαθμό τα εγχειρήματα εξαρτώνται από την αποτίμηση των δανείων.
Είτε πρόκειται για απευθείας συναλλαγές των τραπεζών, είτε για τα δύο σχέδια της TτE και του ΤΧΣ.
Ακόμη κι η DG Comp, που θα κληθεί να κρίνει αν υπάρχει θέμα κρατικής βοήθειας στα δύο προαναφερθέντα σχέδια, αυτό που θα εξετάσει είναι αν η τιμολόγηση είναι παρόμοια με εκείνη της αγοράς, δηλαδή των Goldman Sachs, JP Morgan κ.τ.λ.
Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη που δυσκολεύει το έργο των ελληνικών τραπεζών.
Ο ανταγωνισμός από άλλες ξένες τράπεζες, κυρίως ιταλικές, που θέλουν επίσης να ξεφορτωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.
Ο ανταγωνισμός θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος από ξένες τράπεζες που έχουν περίπου τα ίδια επίπεδα καλύψεων με προβλέψεις με τις ελληνικές, π.χ. Monte Paschi.
Και ασφαλώς δεν βοηθά τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει δοκιμάσει ακόμη να βγει στις αγορές μετά την έξοδο από το 3ο μνημόνιο τον περασμένο Αύγουστο.
Τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, αν και έχουν μειωθεί αρκετά σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Ως γνωστόν, η κατάσταση στην Ιταλία και στις αναδυόμενες αγορές έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο και ενίοτε κάποια μέτρα οικονομικής πολιτικής στην Αθήνα.
Ομως, στα μάτια του ξένου fund μάνατζερ εκείνο που μετρά είναι το αποτέλεσμα. Η χώρα δεν προχωρά σε νέες εκδόσεις, γιατί δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.
Κι αν η χώρα δεν το κάνει, πώς θα το κάνουν οι τράπεζες που κουβαλάνε το μεγάλο βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων;
Η αποτίμηση των προβληματικών δανείων, ο ανταγωνισμός από ξένες τράπεζες στην προσέλκυση της ίδιας ομάδας επενδυτών για τις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και η μη έξοδος της χώρας στις αγορές συνιστούν προκλήσεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.