Μιλώντας στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε τη σημασία της συμμετοχής των νέων στην πολιτική διαδικασία.
Εχει δίκιο καθώς είναι σαφές ότι πολλοί νέοι γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική και στα κόμματα γενικότερα για διάφορους λόγους.
Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την πίκρα και την απογοήτευση που αισθάνονται πολλοί άλλοι προϊδεάζει για τη διατήρηση μιας τάσης που παρατηρείται σε γενικές γραμμές από το 2004 μέχρι σήμερα.
Κοινώς, τη μείωση του αριθμού των πολιτών που πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν.
Μια ματιά στους αριθμούς αποκαλύπτει τι συμβαίνει.
Στις εκλογές του 1996, ψήφισαν 6,78 εκατ. άτομα επί συνόλου 9,14 εκατομμυρίων που ήταν εγγεγραμμένοι.
Στις εκλογές του 2000, οι εγγεγραμμένοι αυξήθηκαν κατά 200 χιλιάδες και άνω στα 9,37 εκατ. ενώ ανάλογη περίπου αύξηση παρατηρήθηκε στον αριθμό εκείνων που ψήφισαν, αφού ανήλθαν σε 7,026 εκατομμύρια.
Στις εκλογές του 2004, οι εγγεγραμμένοι αυξήθηκαν κατά 500 χιλ. και άνω στα 9,9 εκατ. ενώ οι ψηφίσαντες αυξήθηκαν λίγο λιγότερο στα 7,4 εκατ.
Στις εκλογές του 2007, οι εγγεγραμμένοι παραμένουν στα 9,9 εκατ. αλλά εκείνοι που πήγαν στην κάλπη μειώθηκαν κατά 250 χιλ., στα 7,159 εκατ.
Στις εκλογές του 2009, οι εγγεγραμμένοι είναι 9,9 εκατ. αλλά οι ψηφίσαντες μειώθηκαν κατά 100 χιλιάδες, στα 7,04 εκατομμύρια.
Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, πήγαν στις κάλπες 500 χιλ. λιγότεροι, με αποτέλεσμα να ψηφίσουν 6,47 εκατ. άτομα.
Ο αριθμός τους μειώθηκε ακόμη περισσότερο στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 αφού έπεσαν στα 6,217 εκατομμύρια. Οι εγγεγραμμένοι παρέμειναν λίγο-πολύ σταθεροί στα 9,95 εκατ. άτομα.
Τον Ιανουάριο του 2015, οι ψηφίσαντες αυξήθηκαν ελαφρώς σε 6,33 εκατ., ξεπερνώντας ελαφρά τον αριθμό εκείνων που προσήλθαν στις κάλπες τον Ιούνιο του 2012.
Όμως, τον Σεπτέμβριο του 2015, οι ψηφίσαντες υποχώρησαν στα 5,56 εκατομμύρια, δηλαδή πάνω από 700 χιλ. άτομα επέλεξαν να μην πάνε στην κάλπη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε κάπου 320 χιλ. ψηφοφόρους και η ΝΔ λίγο λιγότερους από 200 χιλ. σε σχέση με τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν σε 1,92 και 1,52 εκατ. αντίστοιχα.
Μεταξύ των εκλογών του 2004 και των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, ο αριθμός όσων ψηφίζουν μειώθηκε κατά 1,85 εκατομμύρια άτομα περίπου.
Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι νέοι δεν είναι πολιτικά ενεργοί και πολύς κόσμος αισθάνεται απογοητευμένος από τη σημερινή διακυβέρνηση και τα άλλα κόμματα είναι πιθανό να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός εκείνων που θα πάνε να ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ανάμεσά τους βρίσκονται πολίτες που θεωρούν πως το βασικό πλαίσιο οικονομικής πολιτικής στη μεταμνημονιακή εποχή έχει τεθεί από τους δανειστές και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν μικρά περιθώρια ελιγμών.
Δεν αποκλείεται λοιπόν να πάνε να ψηφίσουν 5 εκατ. άτομα ή λιγότερα στις επόμενες εκλογές.
Λογικά, οι περισσότεροι από εκείνους που δεν θα πάνε, θα προέρχονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Όμως, οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έδειξαν επίσης ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης ίσως δεν μείνουν αλώβητα.
Όταν λοιπόν κάνει κάποιος εκτιμήσεις για τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα στις επόμενες εκλογές και την επόμενη μέρα για την Ελλάδα, θα ήταν σωστό να λάβει υπόψη του το σοβαρό ενδεχόμενο να μειωθεί ακόμη περισσότερο η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε γνώστες της πολιτικής.
Όμως, θεωρούμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λογική και τους αριθμούς για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν αυτή γίνει.
Με 5 εκατ. πολίτες ή λιγότερους στις κάλπες, το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να κρύβει μεγάλες εκπλήξεις.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.