Γιατί θα πρέπει να ενδιαφέρουν την Ελλάδα οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ για τη μέλλουσα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης; Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος.
Γιατί πολύ απλά έχουν επιπτώσεις, είναι η απάντηση.
Η Ελλάδα έχει υψηλό χρέος και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον, έστω μετά από μία ή δύο δεκαετίες.
Επίσης, η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις μετά από μια δεκαετία και πλέον αποεπένδυσης αφού η απομείωση του κεφαλαίου, π.χ. εξοπλισμός κτιρίων, ήταν μεγαλύτερη από τις νέες επενδύσεις.
Μερικοί τοποθετούν τις αναγκαίες επενδύσεις στα 100 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Στη συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αποκάλυψε ορισμένες από τις σκέψεις της για το μέλλον της ευρωζώνης, με αναφορές στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ) και έναν προϋπολογισμό για επενδύσεις.
Ο σκοπός του τελευταίου θα είναι η αντιμετώπιση των «διαρθρωτικών αδυναμιών» στις χώρες της ευρωζώνης.
Θυμίζουμε ότι ο Γάλλος πρόεδρος κ. Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ ενός μεγαλύτερου προϋπολογισμού, που θα αντιστοιχεί σε αρκετές μονάδες του ΑΕΠ.
Αν και οι προτάσεις της κ. Μέρκελ δεν είναι τόσο προχωρημένες, όσο εκείνες του προέδρου Μακρόν, η τοποθέτησή της δείχνει διάθεση σύγκλισης και αποφυγής των κατηγοριών περί αδιαλλαξίας.
Οι ανωτέρω θέσεις αφορούν όλες τις χώρες αλλά ιδιαίτερα εκείνες με υψηλό δημόσιο χρέος και μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα όπως η Ελλάδα.
Όμως, δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες.
Ο πιθανός συμβιβασμός Μέρκελ-Μακρόν στο θέμα του προϋπολογισμού επενδύσεων ή ταμείου επενδύσεων θα έχει μεν μια θετική επίδραση στην Ελλάδα, αλλά δεν πρέπει να αναμένεται πως θα κάνει τη διαφορά.
Η χώρα θα πρέπει να βασιστεί στα δικά της μέσα και εργαλεία για να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις και να συμπληρώσει το όποιο επενδυτικό ποσό προέλθει από τον νέο προϋπολογισμό ή ταμείο που οραματίζεται η κ. Μέρκελ.
Αλλωστε με δύναμη πυρός μόλις λίγες δεκάδες δισ. ευρώ, όπως δήλωσε η κ. Μέρκελ, ο προτεινόμενος επενδυτικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο σε χώρες της ευρωπεριφέρειας όπως η Ελλάδα.
Η χώρα θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για να απλοποιήσει τις διαδικασίες, π.χ. τις αδειοδοτήσεις, τη δικαστική μεταρρύθμιση, τη φορολογία και άλλες.
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε επίσης να κινητοποιήσει αρκετές άμεσες ξένες επενδύσεις.
Όμως, η πραγματικότητα έχει δείξει ότι τέτοιες ασκήσεις επί χάρτου δεν αποφέρουν καρπούς.
Πρακτικά, η μπάλα θα βρεθεί εκ νέου στο ελληνικό γήπεδο.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.