Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H παγίδα της ευφορίας και οι «έκπτωτοι άγγελοι» της ΕΚΤ

Κάπου 10 χρόνια μετά τη μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση, η σουρεαλιστική ανοδική αγορά δεν λέει να σταματήσει. Η ΕΚΤ έχει μερίδιο ευθύνης σε αυτή τη διαδικασία, όπου οι αγορές δεν τιμωρούν εταιρείες με κακούς ισολογισμούς.

H παγίδα της ευφορίας και οι «έκπτωτοι άγγελοι» της ΕΚΤ
Το παγκόσμιο κυνήγι των αποδόσεων καλά κρατεί, με την ευφορία να χτυπάει κόκκινο στις αγορές υψηλού ρίσκου όπως τα εταιρικά ομόλογα.

Πολλοί παρατηρούν έκθαμβοι τα εταιρικά ομόλογα υψηλού κινδύνου να πλησιάζουν ή να ξεπερνούν μέσα στις δυο-τρεις πρώτες εβδομάδες του 2018 τους στόχους που μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η BofML και η Credit Suisse, είχαν θέσει για το τέλος του χρόνου.

Την ίδια στιγμή, οι εισροές σε funds που τοποθετούνται σε τέτοια χρεόγραφα συνεχίζονται αμείωτες και μετρώνται σε δισ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση.

Είναι ενδεικτικό της ευφορίας που επικρατεί στους επενδυτικούς κύκλους, με τους εκδότες τέτοιων χρεογράφων να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν, αντλώντας ποσά.

Όμως, ευφορία επικρατεί επίσης σε πολλά χρηματιστήρια και στην αγορά πετρελαίου, ενώ η μεταβλητότητα έχει στρογγυλοκαθίσει σε χαμηλά επίπεδα.

Αναμφίβολα, οι αγορές ομολόγων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed και η ΕΚΤ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο.

Κι αυτό γιατί διατηρούν τις επιτοκιακές διαφορές (spreads) σε προβληματικούς κλάδους και εταιρείες σε χαμηλά επίπεδα, εξωθώντας περισσότερο τους επενδυτές στο κυνήγι των αποδόσεων.

Είναι λοιπόν εύλογο να αναρωτηθεί κανείς τι θα συμβεί όταν οι ίδιες κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να «μαζεύουν» τη ρευστότητα με την οποία πλημμύρισαν τις αγορές.

Προφανώς, το κυνήγι των αποδόσεων είτε θα επιβραδυνθεί, είτε θα σταματήσει.

Αυτό θα έχει μεγαλύτερη επίπτωση σε κλάδους ή/και εταιρείες που είναι προβληματικοί και είναι επόμενο η φούσκα να σκάσει εκεί.

Φυσικά, οι προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης είναι ευοίωνες για φέτος και του χρόνου και αυτό στηρίζει τις αγορές.

Όμως, τα προϊόντα που έχουν τιμολογηθεί πιο πλούσια λόγω του κυνηγιού των αποδόσεων, όπως τα εταιρικά ομόλογα υψηλού κινδύνου, είναι πιο ευάλωτα σε περίπτωση άσχημων νέων.

Το ξεπούλημα των ομολόγων υψηλού ρίσκου που έλαβε χώρα τον περασμένο Νοέμβριο λόγω των τριγμών στα ομόλογα της ιταλικής κατασκευαστικής Astaldi και της ολλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Altice το αποδεικνύει.

Αν λοιπόν η ΕΚΤ αρχίσει να απορροφά ρευστότητα από την αγορά, παίρνοντας τη θέση του πωλητή ομολόγων, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο κάποια από τα ομόλογα που η ίδια κατέχει να υποβαθμισθούν στην κατηγορία των σκουπιδιών.

Αυτό μπορεί να συμβεί πριν καν αρχίσει να πουλά ομόλογα καθώς θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Σ’ αυτή την περίπτωση, οι «έκπτωτοι άγγελοι» της ΕΚΤ, όπως κάποιοι αποκαλούν αυτά τα ομόλογα, θα μετατραπούν σε κοφτερό μαχαίρι.   

Η ΕΚΤ δεν υποχρεούται μεν να τα πουλήσει, αλλά ίσως δεν έχει άλλη επιλογή, άμα εταιρείες χρεοκοπήσουν.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η ευφορία που επικρατεί σε πολλές αγορές και τα πολύ χαμηλά spreads σε χρεόγραφα υψηλού κινδύνου στηρίζονται στη μεγάλη ρευστότητα που δημιούργησαν οι κεντρικές τράπεζες.

Η τελευταία είναι επίσης η αχίλλειος πτέρνα της.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v