Η ιστορία θέλει τον Τζ. Κένεντι να αποφασίζει να πουλήσει τις μετοχές του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πριν το μεγάλο κραχ του 1929, γιατί υποψιάσθηκε πως κάτι δεν πάει καλά, όταν ένας λούστρος τον ρώτησε ποια μετοχή να αγοράσει.
Η φρενίτιδα που επικρατεί σήμερα με το Βitcoin φέρνει στο νου τέτοια περιστατικά.
Στο ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων coindesk, η τιμή του bitcoin ήταν λίγο κάτω από τις 15.000 δολάρια έναντι 990 δολαρίων περίπου στην αρχή του 2017 και κάπου 880 δολάρια μερικές εβδομάδες αργότερα.
Οι περισσότεροι «ειδικοί» χαρακτήριζαν το Βitcoin «φούσκα» και προέβλεπαν ότι θα σκάσει. Άλλος στις 2.000 δολάρια, άλλος στις 5.000, άλλος στις 10.000 δολάρια και πάει λέγοντας.
Όμως, το ράλι του ψηφιακού νομίσματος με τις μεγάλες αυξομειώσεις της τιμής του δεν το τροφοδότησαν, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, οι επαγγελματίες, π.χ. Wall Street.
Για την ακρίβεια, οι τελευταίοι αγνόησαν ή σνομπάρισαν το ψηφιακό νόμισμα (που κάποιοι θεωρούν commodity) μέχρι σχετικά πρόσφατα.
Δεδομένων των εποχών, αυτή τη φορά θα ήταν η σειρά του «λούστρου» να ρωτήσει τον κάθε Κένεντι, αν είχε αγοράσει bitcoin. Και όχι μόνο αυτό αλλά και να το διαπιστώσει, καθώς όλες οι συναλλαγές που έχουν ποτέ εκτελεσθεί στο δίκτυο είναι διαθέσιμες δημοσίως.
Το ερώτημα είναι μέχρι πού μπορεί να φθάσει η τιμή του Βitcoin και επ' αυτού έχουμε να κάνουμε δύο παρατηρήσεις.
Πρώτον, το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα χαρακτηρίζεται σε αυτή τη φάση από ισχυρή ζήτηση και περιορισμένη προσφορά, που είναι προγραμματισμένο (βάσει πρωτοκόλλου) να ανέλθει στο τέλος κοντά στα 21 εκατομμύρια bitcoins. Aυτή τη στιγμή, εκτιμάται πως κυκλοφορούν περισσότερα από 16,56 εκατ. bitcoins. H ζήτηση συνδέεται τώρα πολύ περισσότερο με τη χρήση του Βitcoin ως μέσου αποθήκευσης αξίας και πολύ λιγότερο ως μέσου πληρωμών.
Δεύτερον, υπάρχουν ανοικτά ζητήματα όπως της μελλοντικής ρύθμισης της συγκεκριμένης αγοράς, φορολόγησης των κερδών, το γεγονός ότι λίγες δεκάδες άτομα ελέγχουν το 50% και άνω της προσφοράς των bitcoins σύμφωνα με το Bloomberg κ.λπ.
Όμως, το Βitcoin δεν «παίζει» μπάλα μόνο του. Το Ethereum ή Ether είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση ψηφιακό νόμισμα μετά το bitcoin και έχει κάποια χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν. Κι αυτό έχει κάνει ράλι, με την τιμή να βρίσκεται κοντά στα 11-12 δολάρια στις αρχές του 2017 και να γυροφέρνει στα 445-450 δολάρια τελευταία, έχοντας ακουμπήσει τα 490 δολάρια.
Είναι λογικό να συμπεριληφθεί σε διάφορα παθητικά χρηματοοικονομικά προϊόντα για κρυπτονομίσματα που θα λανσαρισθούν κι αυτό ευνοεί τη ζήτηση. Μεσομακροπρόθεσμα, η ζήτηση του Ether ίσως ενισχυθεί από έναν ακόμη παράγοντα.
Σε αντίθεση με το Βitcoin, που είναι πρακτικά μέσο αποθήκευσης αξίας αυτή τη στιγμή, η πλατφόρμα του Ethereum μπορεί να κάνει πράγματα (ΙοΤ ή internet of things) που δεν μπορεί να κάνει το blockchain του bitcoin. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα του Ethereum θα μπορούσε να εκτελέσει μια εντολή που θα έλεγε μετέφερε 4 Ether από τον κ. Μ στην εταιρεία Ν για κάθε μέρα που ο κ. Μ χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο που ανήκει στην εταιρεία Ν .
Kοινώς, οι νέες χρήσεις είναι εκείνες που θα δώσουν αξία στο Ether.
Όμως, η προσφορά του Ether αυξάνεται σταθερά κατά ένα ποσοστό κάθε χρόνο και μελλοντικά αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 0,5% και 2% ετησίως, όσο ο επιθυμητός πληθωρισμός. Είναι ο κανόνας που ο αείμνηστος νομπελίστας Μίλτον Φρίντμαν υποστήριζε για την προσφορά χρήματος, ώστε να ελέγχεται ο πληθωρισμός. Υπό αυτή την έννοια, το Ether είναι το ψηφιακό νόμισμα του Φρίντμαν. Eπίσης, οι υπολογισμοί που γίνονται για την εκτέλεση των συναλλαγών δεν είναι δωρεάν. Πρέπει να πληρωθεί συγκεκριμένη τιμή σε Ether.
Υπάρχουν λοιπόν διαφορές ανάμεσα στο Ether και το Βitcoin. Είναι αλήθεια ότι το Bitcoin έχει την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στα ψηφιακά νομίσματα, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι αρκετοί δεν θα θελήσουν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο των ψηφιακών νομισμάτων, εντάσσοντας κι άλλα όπως το Ethereum, που είναι Νο 2 και διαφέρει.
Πάντως, το Ether είναι πιο μακροχρόνιο play.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.