Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα από το ΑΕΠ

Πέρα από πολιτικές αντιπαραθέσεις, τα αποτελέσματα του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα το δεύτερο τρίμηνο. Η ευκαιρία και οι κίνδυνοι μπροστά.

Οι μεγάλες μεταβολές στα στοιχεία του ΑΕΠ μεταξύ της πρώτης, πρόχειρης εκτίμησης και της δεύτερης και μερικές φορές των επομένων είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Εχει συμβεί κατά κόρον στο παρελθόν.

Όμως, συνήθως, οι περισσότεροι δεν του έδιναν σημασία.

Στη προκειμένη περίπτωση, η σημαντική, προς το καλύτερο, αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2016 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) συνέπεσε μ' ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα.

Τα καλύτερη του αναμενομένου από την αγορά αρχική εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο.

Δεν ξέρουμε κάποιον που να περίμενε πως η οικονομία θα αναπτυχθεί το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,3% έναντι του πρώτου.

Φυσικά, πρόκειται για την αρχική εκτίμηση που θα μπορούσε να αναθεωρηθεί θετική ή αρνητικά σε λίγους μήνες όταν η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύσει τα πιο φρέσκα στοιχεία.

Είναι επίσης σημαντικό να δούμε την πορεία των επιμέρους στοιχείων του ΑΕΠ, π.χ. κατανάλωση, επενδύσεις, καθαρές εξαγωγές, για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα είναι κατανοητή.

Η κυβέρνηση ποντάρει στο αφήγημα της επιστροφής στην ανάπτυξη για να ανακάμψει δημοσκοπικά σε μια περίοδο που η ίδια επέλεξε να στηριχθεί στους φόρους για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016.

Η αντιπολίτευση, από την μεριά της, θα ήθελε οι προβλέψεις της για βαθύτερη ύφεση από την εκτιμώμενη 0,3% να επιβεβαιωθούν για να δικαιωθεί και να κερδίσει πόντους δημοσκοπικά.

Αν όμως ξεφύγουμε από τις πολιτικές αλληλοκατηγορίες θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ αυξάνουν τις πιθανότητες η οικονομία να είναι τελικά ίσα βάρκα, ίσα νερά ή να καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος.

Φυσικά, ο τουρισμός παραμένει ο άγνωστος μπαλαντέρ. Ιδίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία.

Όμως, γνωρίζουμε ότι η σύγκριση του φετινού τρίτου και τέταρτου τρίμηνου με τα αντίστοιχα περσινά θα είναι καλύτερα σε σχέση με εκείνα του πρώτου εξαμήνου.

Κι αυτό γιατί το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι είχαν επιβληθεί οι περιορισμοί στη κίνηση κεφαλαίων.

Θα πρέπει επίσης να δούμε πως το μπαράζ των νέων φόρων, φοροελέγχων κ.τ.λ. θα επηρεάσουν την ζήτηση στον αντίποδα της θετικής επίδρασης που εκτιμάται πως θα έχει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.

Κοντολογίς, οι πιθανότητες να κλείσει η οικονομία με θετικό πρόσημο το 2016 έχουν αυξηθεί μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ των δύο πρώτων τριμήνων σε σχέση με ένα ή δύο μήνες πριν.

Φυσικά, θα πρέπει να περιμένουμε γιατί η τουριστική περίοδος επεκτείνεται σε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και οι επιπτώσεις από την πληρωμή φόρων άνω των 20 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, το διεθνές περιβάλλον και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν είναι εύκολο να συνεκτιμηθούν.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v