Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To μεγάλο ερώτημα των 15 δισ. ευρώ!

Η έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και οι επαφές με την Κομισιόν για το θέμα μέχρι τα τέλη του 2016 έχουν σημασία. Τα 15 δισ. ευρώ θα είναι στο επίκεντρο τότε και στο μέλλον.

Κατά την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού οικονομικών Jack Lew στην Αθήνα, η κυβέρνηση διατύπωσε την επιθυμία/ευχή, με την σύμφωνη γνώμη του αμερικανού αξιωματούχου, όπως το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους επιλυθεί πριν το τέλος της θητείας του προέδρου Ομπάμα.

Προφανώς, εκείνο που είχαν στο νού τους ήταν οι επαφές του ΔΝΤ με τον Κομισιόν, κυρίως, και τον ESM και την ΕΚΤ για μια συμφωνία στο θέμα του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πρόσφατα, είχαμε την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα επι τη ευκαιρία της επετείου για την υπογραφή της Συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 που οδήγησε στην απομείωση του μισού περίπου του εξωτερικού χρέους της Γερμανίας.

Όμως, όπως έχουμε ξανατονίσει, δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό πριν το 2018 και σίγουρα πριν τις εκλογές του επομένου έτους σε Γερμανία και Γαλλία.

Οι λόγοι είναι προφανείς ενώ το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στα μέσα του 2018 και το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει τα όποια μέτρα ελάφρυνσης τεθούν σε εφαρμογή από τότε.

Σε σημαντικό βαθμό, το νερό έχι μπεί στο αυλάκι με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου να μην ξεπερνούν οι ακαθάριστες ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 15% του ΑΕΠ για πολλά έτη.

Το ΔΝΤ φέρεται να έχει αποδεχθεί την συγκεκριμένη μεθοδολογία προσδιορισμού της φερεγγυότητας του ελληνικού χρέους.

Είναι σημαντικό αν δεχθούμε την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη πως οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπέρασαν το 25% του ΑΕΠ την περίοδο 2009-2013 και θα ανέλθουν στο 20% του ΑΕΠ πριν το 2029 με τα σημερινά δεδομένα..

Όμως, σ' όλους αυτούς τους υπολογισμούς υπάρχει μια άγνωστη μεταβλητή ή καλύτερα ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Τι θα γίνει με τα 15 δισ. ευρώ περίπου που έχει δανεισθεί το ελληνικό Δημόσιο μέσω εντόκων γραμματίων, κυρίως από εγχώριες τράπεζες.

Θα συμπεριληφθούν στο ετήσιο όριο του 15% ως προς το ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup υπο προϋποθέσεις ή όχι;

Η απάντηση στο ερώτημα έχει μεγάλη σημασία.

Κι αυτό γιατί τα 15 δισ. ευρώ περίπου σε δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων αντιπροσωπεύουν το 8,5% περίπου του ΑΕΠ της χώρας με βάση το περσινό ονομαστικό ΑΕΠ.

Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο.

Αν τα έντοκα συνυπολογισθούν στο ετήσιο όριο του 15% του ΑΕΠ, το εναπομείναν περιθώριο δεν φτάνει καν το 7% του ΑΕΠ οπότε σημαντικό κομμάτι του δανεισμού θα μετακυλίεται στο μέλλον, π.χ. 30 χρόνια.

Είναι κάτι που επιθυμεί διακαώς η ελληνική πλευρά για ευνόητους λόγους.

Όμως, οι τοποθετήσεις ξένων αξιωματούχων απέναντι σ' αυτό το ζήτημα δεν είναι ίδιες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάϊσελμπλουμ έχει ήδη τοποθετηθεί αρνητικά. Δεν δέχεται να συμπεριληφθεί ο δανεισμός μέσω εντόκων στο όριο του 15% του ΑΕΠ.

Όμως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόϊμπλε δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του και αυτός μετρά πολύ περισσότερο ως γνωστόν.

Τι θα γίνει με τα 15 δισ. παραμένει ερωτηματικό.

Όμως, είναι σημαντικό κομμάτι στο πάζλ που ονομάζεται αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v