Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αιχμάλωτες των πολιτικών

Τα πρόσφατα τραπεζικά stress tests δεν μπόρεσαν να καθησυχάσουν την επενδυτική κοινότητα για την χρηματοοικονομική υγεία αρκετών ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων. Νέες μελέτες δείχνουν ότι καλά κάνουν.

Ως γνωστόν, οι εποπτικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε πολύ αυστηρά τέστ προσομείωσης ακραίων καταστάσεων το 2008, έχοντας στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να εξυγιάνουν τις τράπεζές τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κεφαλαιακές ανάγκες αποδείχθηκαν τόσο μεγάλες που ουσιαστικά κάποιες μεγάλες τράπεζες κρατικοποιήθηκαν κατά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Αργότερα, ξανα-ιδιωτικοποιήθηκαν με τους αμερικανούς φορολογούμενους να βγαίνουν κερδισμένοι από την διαδικασία.

Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Η EBA διεξήγαγε stress tests τα προηγούμενα χρόνια, π.χ. το 2014, και φέτος αλλά τα αποτελέσματά τους δεν έπεισαν τις αγορές.

Χθες, πληροφορηθήκαμε, ότι το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) του Μανχάιμ στη Γερμανία διενήργησε την δική του μελέτη, επικεντρωνόμενο σε 51 ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το ενδιαφέρον της μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι εφάρμοσε μεθόδους αξιολόγησης που είναι αντίστοιχες του Federal Reserve.

Σύμφωνα με το ZEW, οι γερμανικές τράπεζες θα χρειάζονταν αρκετά, επιπλέον κεφάλαια για να αντισταθμίσουν τις απώλειες σε περίπτωση νέας οικονομικής κρίσης.

Τα συνολικά κεφάλαια που θα απαιτούνταν με βάση τα ανωτέρω stress tests ανέρχονται σε 123 δισ. ευρώ

Η γερμανική Deutsche Bank και η γαλλική Societe Generale εμφάνιζαν το μεγαλύτερο κεφαλαιακό έλλειμμα με 13 δισ. ευρώ ενώ ακολουθούσε η γαλλική BNP Paribas με 10 δισ. ευρώ.

Ο καθηγητής, ειδικός σε θέματα τραπεζών, Σάσα Στέφεν παρατήρησε ότι μια τόσο μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με βάση το δυσμενές σενάριο θα ήταν δύσκολο εγχείρημα.

Ιδίως για την Deutsche Bank, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 17 δισ. ευρώ. Φυσικά, η γερμανική τράπεζα δεν συμφωνεί, παραπέμποντας στα πρόσφατα αποτελέσματα του stress test της ΕΒΑ (Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Εποπτείας).

Η μελέτη δίνει την απάντηση στο εύλογο ερώτημα.

Αν οι αμερικανικές τράπεζες κέρδισαν την εμπιστοσύνη των αγορών λόγω των αυστηρών stress tests γιατί οι ευρωπαϊκές αρχές δεν ακολούθησαν το παράδειγμα τους, εφαρμόζοντας παρόμοια τεστ αντοχής;

Η απάντηση ήλθε από τον ίδιο τον καθηγητή κ. Στέφεν που παρατήρησε σωστά: "Οι ΗΠΑ έβγαλαν τα δικά τους συμπεράσματα και έλαβαν τα μέτρα τους για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα τους, ήδη το 2008. Στην Ευρώπη λείπει ακόμη η πολιτική βούληση».

Κοινώς, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές προσπαθούν να κρύψουν εν μέρει το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες για την οικονομία της ΕΕ.

Όμως, η πορεία της οικονομίας της ΕΕ και ιδίως των χωρών της ευρωπεριφέρειας είναι άμεσα συνυφασμένη με την δυνατότητα των τραπεζών να παίζουν τον ρόλο τους.

Το τελευταίο δεν συμβαίνει σε χώρες, όπως π.χ. η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να μπουν σε τροχιά ανάπτυξης.

Αν όμως ο γόρδιος δεσμός τραπεζών και πολιτικών ηγεσιών στην ΕΕ δεν κοπεί, απλά θα λιμνάζουμε, περιμένοντας τον επόμενο γύρο ανακεφαλαιοποιήσεων.

 

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v