Πριν από μερικούς μήνες, είχαμε αναφερθεί στο θέμα που θα προέκυπτε το 2022-2023, όταν θα ερχόταν η ώρα να πληρώσει η Ελλάδα το ποσό των 14 δισ. ευρώ περίπου για τους αναβαλλόμενους τόκους μιας 10ετίας στα δάνεια του EFSF.Yπενθυμίζουμε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει τον Νοέμβριο του 2012 να μην πληρώνει η Ελλάδα τόκους και χρεολύσια για τα επόμενα 10 χρόνια στα δάνεια που είχε λάβει ή/και θα λάμβανε από τον μηχανισμό EFSF.
Η Ελλάδα έλαβε τελικά δάνεια ύψους 130 δισ. ευρώ περίπου από τον EFSF.
Oμως, ο αναβαλλόμενος τόκος δεν εφαρμόζεται σε ολόκληρο το ποσό του δανείου αλλά σ' ένα μεγάλο κομμάτι του, κάπου 90 με 92 δισ. ευρώ.
Κι αυτό γιατί το υπόλοιπο ποσό του δανείου ήταν «γλυκαντικό» (sweetener) για όσoυς κατόχους παλαιών ελληνικών ομολόγων συμμετείχαν στο PSI.
Παρ' όλα αυτά, ο αναβαλλόμενος τόκος είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι μειωμένες μέχρι το 2023.
Είναι αυτό που συχνά επικαλείται ο κ. Σόιμπλε, αν και τα μπερδεύει καμιά φορά με το 2025.
Το θέμα με τα 14 δισ. ευρώ ήταν σοβαρό, γιατί υπήρχαν δύο τρόποι διαχείρισής του.
Πρώτον, να δοθεί νέο δάνειο στη χώρα από τον ESM με όρους και προϋποθέσεις που θα αντιστοιχούσαν σ' ένα νέο μίνι-μνημόνιο.
Δεύτερον, να συμπεριληφθεί το ποσό στο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι τα 14 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια που εκπονούνται για την αναδιάταξη (reprofiling) του ελληνικού χρέους.
Μάλιστα, ίσως δεν χρειαστεί να περιμένουμε έως το 2018.
Κι αυτό γιατί μπορεί να είναι μέρος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την εξομάλυνση των πληρωμών σε συνδυασμό με το προφίλ του χρέους που σχεδιάζει ο ESM.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια θετική εξέλιξη, στο μέτρο που επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες -όπως αναμένουμε να συμβεί-, που δείχνει τη θέληση των δανειστών για αντιμετώπιση κάποιων θεμάτων.
Φυσικά, αυτό δεν αρκεί από μόνο του.
Όμως, είναι σαφές ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση του χρέους, όσο η Ελλάδα δείχνει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα.
Υπό αυτή την έννοια, η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος και η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση μπορούν να επιταχύνουν τις εξελίξεις σε άλλα μέτωπα όπως η ελάφρυνση του χρέους.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.