Ολες οι αναλύσεις που έχουμε διαβάσει για το τι μέλλει γενέσθαι στη γείτονα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα συμφωνούν σ' ένα σημείο.Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα βγει ενισχυμένος και είναι πλέον πολύ πιο πιθανό να εγκαθιδρύσει μια προεδρική Δημοκρατία, με τον ίδιο να έχει τις περισσότερες εξουσίες στα χέρια του.
Δεν είναι μυστικό ότι αυτός είναι ο μεγάλος στόχος του Ερντογάν.
Όμως, είναι επίσης ο λόγος που τρομάζουν αρκετοί εντός της Τουρκίας και ανησυχούν πολλοί στην ΕΕ και αλλού.
Η Αθήνα δεν μπορεί να μην προβληματίζεται μ' αυτά που συμβαίνουν και ήδη έχει λάβει μια απόφαση, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών.
Θα παραδώσει τους 8 Τούρκους που επέβαιναν του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που απαιτεί η Τουρκία.
Μ' αυτό τον τρόπο δεν θα προκύψει ανεπιθύμητη όξυνση στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, αν και κάποιοι ίσως το ερμηνεύσουν ως υποχωρητικότητα απέναντι στις τουρκικές απαιτήσεις.
Όμως, τυχόν όξυνση θα μπορούσε πιθανώς να οδηγήσει σε αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων από τη γείτονα προς τα ελληνικά νησιά και ίσως σε περισσότερες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.
Θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον αριθμό των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η ισχυροποίηση του Τούρκου προέδρου, με δεδομένες τις μετά-οθωμανικές βλέψεις του και την ενίσχυση της επιρροής του Ισλάμ στη γείτονα, που επιδιώκει, δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί πού μπορεί να οδηγήσουν.
Ο Ερντογάν δεν έχει δείξει από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της γείτονας ότι ευνοεί τη μόνιμη ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δυύο χωρών.
Επιπλέον, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και το τελευταίο δεν θα ήθελε να τα δει να φθάνουν στα άκρα.
Ομως, δεν χρειάζεται οι δύο πλευρές να φθάσουν σε σύρραξη.
Όπως είχε πει ένας άλλος Τούρκος πρωθυπουργός, ο Οζάλ, πριν μερικές δεκαετίες, η γείτονα θα μπορούσε απλά να στείλει δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνους στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα είναι ήδη ορατό, από τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα να στεγάσει 57.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Σ' αυτή τη φάση, το μεταναστευτικό είναι το «κλειδί» στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.
Η υλοποίηση της συμφωνίας της κ. Μέρκελ με τον κ. Νταβούτογλου και τον κ. Ερντογάν για το μεταναστευτικό, που οδήγησε στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο, θα κρίνει πολλά.
Η Τουρκία προσδοκά 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ, εκ των οποίων 2 δισ. μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
Επιπλέον, ζητά την απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους υπηκόους που θα ταξιδεύουν στην ΕΕ, αλλά δεν δέχεται να κάνει τις αλλαγές που απαιτεί η ΕΕ στον αντιτρομοκρατικό νόμο.
Πώς θα αντιδράσει ένας πανίσχυρος Ερντογάν, όταν έλθει η ώρα και δεν λάβει αυτά που θέλει;
Μήπως αποφασίσει να δοκιμάσει την ΕΕ, αφήνοντας κάμποσες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα;
Μήπως αποφασίσει να δώσει μεγαλύτερη διορία στη συμφωνία για να πάρει τη βίζα και να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας στην ΕΕ;
Δύσκολο να πει κανείς.
Πάντως, όσο ο κ. Ερντογάν αισθάνεται ισχυρός και ταυτόχρονα λιγότερο απομονωμένος, έχοντας αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία και το Ισραήλ, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να το αποτολμήσει, κατά την άποψη ορισμένων αναλυτών.
Πέρα από το πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο με την Τουρκία, τις εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους τουρίστες, το μεταναστευτικό είναι το μεγαλύτερο θέμα για την Ελλάδα.
Ετσι κι αλλιώς ήταν δύσκολο θέμα.
Με τον Τούρκο πρόεδρο να ενισχύεται περαιτέρω μετά το πραξικόπημα και να μ δέχεται την αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου με επίκληση τις τρομοκρατικές επιθέσεις, η επίλυση του θέματος γίνεται δυσκολότερη.
Και το θύμα θα είναι η Ελλάδα, αφού η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θεωρεί την Ελλάδα και την Τουρκία σαν ένα είδος ενιαίου χώρου, ή αν προτιμάτε, την Ελλάδα ως ένα νέο Ellis Island.
Όλα τα είχαμε λοιπόν, ο ισχυρότερος Ερντογάν μάς έλειπε.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.