Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια

Οσοι ήλπιζαν σε επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε κάποιας μορφής κανονικότητα το φθινόπωρο θα πρέπει να αναθεωρήσουν πιθανόν τις απόψεις τους. Αυτή τη φορά, η ελληνική πλευρά δεν θα είναι η κυρίως υπεύθυνη ή συνυπεύθυνη.

Πολλοί είχαν επενδύσει πολλά στην εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ οσονούπω και των επιπρόσθετων 2,8 δισ. ευρώ της δεύτερης υποδόσης το φθινόπωρο.

Κατ' αρχάς μειωνόταν δραστικά το ρίσκο του Grexit και το υπόλοιπο καλοκαίρι προμηνύετο πιο ήρεμο σε σχέση με πέρυσι.

Είναι προφανές ότι η χώρα θα αποπληρώσει κανονικά τις δανειακές υποχρεώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Στα θετικά περιλαμβάνονται επίσης η αποπληρωμή χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, ύψους 1,8 δισ. σε πρώτη φάση, και η φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αντί του ELA.

Όμως, τυχόν επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό μπορούν να ενισχύσουν την αβεβαιότητα.

Οι απογοητευτικές αποδόσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όπως του ελληνικού, και η σημαντική αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών και άλλων ομολόγων της ευρωπεριφέρειας συνιστούν δείγμα γραφής.

Eπιπλέον, εκκρεμεί η εκπλήρωση 15 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. αναμένεται να κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο κ. Χουλιαράκης, έχουν μιλήσει για αξιοσημείωτη δημοσιονομική τόνωση της οικονομίας από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων προς ιδιώτες, αν και η υφεσιακή επίδραση των μέτρων λιτότητας που ελήφθησαν δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Ανοικτό αλλά ελπιδοφόρο παραμένει επίσης το θέμα της αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να στρώσει τον δρόμο για την εκ νέου έξοδο της χώρας στις αγορές το 2017 και τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων από τις κεφαλαιαγορές όπως η Τιτάν πρόσφατα.

Η πολυδιαφημισμένη συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, που κυβερνητικά στελέχη προέβαλαν κατά κόρον μετά το Eurogroup του Μαΐου, θα συνέβαλε προς την ίδια κατεύθυνση.

Όμως, το χθεσινό μπρα-ντε-φερ της κ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ με τον κ. Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας του Eurogroup έδειξε ότι οι διαφορές του ΔΝΤ με την ΕΕ στο θέμα του ελληνικού χρέους παραμένουν βαθιές.

Για την ακρίβεια, η κ. Λαγκάρντ αμφισβήτησε ακόμη κι αυτό το μελλοντικό σχέδιο για τη διευθέτηση του χρέους από το 2018 και μετά, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του προέδρου του Eurogroup.

Φυσικά, οι αγορές δεν περίμεναν την κ. Λαγκάρντ να τους πει ότι η περιβόητη συμφωνία για το χρέος που η ελληνική πλευρά διαφήμιζε δεν ήταν τίποτε άλλο από μια μελλοντική υπόσχεση που τελεί υπό αίρεση.

Όπως ήταν η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για την ελάφρυνση του χρέους, που δεν εφαρμόστηκε.

Όμως, η δημόσια επιβεβαίωση της διάστασης απόψεων ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος ενισχύει την αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό δεν είναι καλό για την ελληνική οικονομία, που ελπίζει σε ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς για να μετριαστεί η ύφεση.

Δυστυχώς, το χθεσινό συμβάν υπενθυμίζει ότι η χώρα παραμένει δέσμια των διαθέσεων των πιστωτών της.

Και επειδή οι τελευταίοι δεν φαίνεται να τα βρίσκουν, θα πληρώσει πιθανόν τα σπασμένα, με υπονόμευση των όποιων, έστω λίγων, προοπτικών ανάπτυξης του δεύτερου εξαμήνου.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v