Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι αγορές έχουν σχεδόν πάντα δίκιο

Ακόμη και αν πιστεύει κάποιος στην υπόθεση της αποτελεσματικότητας των αγορών οφείλει να παραδεχθεί ότι οι μεταβολές των τιμών σε μετοχές και ομόλογα του τελευταίου διαστήματος δικαιολογούνται. Το Brexit, η Fed και ο Ντράγκι.

Στη τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το ΔΣ της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι επεσήμανε τους τρείς μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Πρώτον, ο κίνδυνος εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Δεύτερον, οι κίνδυνοι που πηγάζουν από την παγκόσμια οικονομία και πιο συγκεκριμένα τις αναδυόμενες αγορές.

Τρίτον, τα γεωπολιτικά ρίσκα. Φανταζόμαστε αναφερόταν στη τρομοκρατία κ.τ.λ.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει το Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Φυσικά, το ποσοστό των αναποφάσιστων δεν είναι μικρό αφού ξεπερνά το 10%. Επιπλέον, υπάρχει το προηγούμενο της Σκωτίας όπου οι δημοσκόποι έπεσαν έξω.

Επομένως, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη και οι εταιρείες στοιχημάτων μάλλον τα λαμβάνουν υπόψη τους όλα αυτά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ετοιμάζεται από καιρό να προχωρήσει σε προληπτική αύξηση του βασικού επιτοκίου της παρότι ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα-γεγονός που θα δικαιολογούσε μια αύξηση των επιτοκίων- και ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία δείχνει κόπωση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει ούτε το «ξύλο» που πέφτει στις μετοχές το τελευταίο διάστημα, ούτε η αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων από πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Η ισχυρή ζήτηση για τέτοια καταφύγια έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική άνοδο των τιμών των γερμανικών ομολόγων με αποτέλεσμα την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς κάτω από το μηδέν χθες για πρώτη φορά.

Φυσικά, σ' αυτή την εξέλιξη έχει βάλει το χεράκι της η ΕΚΤ με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τις μηνιαίες αγορές ομολόγων αξίας δεκάδων δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ταβάνι για αγορές από όλες τις επιλέξιμες κατηγορίες ομολόγων είναι τα 80 δισ. ευρώ τον μήνα.

Από την άλλη πλευρά, η απέχθεια προς το ρίσκο έχει στοιχίσει στις κινητές αξίες υψηλού ρίσκου όπως οι μετοχές και τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.

Το 10ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αφού η απόδοση του ξεπέρασε το 8%, διευρύνοντας το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 782 μονάδες βάσης από 686 μονάδες στις 25 Μαίου .

Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί και συχνά υπερβάλλουν προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Όμως, είναι επίσης σε θέση να διορθώσουν τις όποιες υπερβολές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στη προκειμένη περίπτωση, προσαρμόζονται στο ενδεχόμενο ενός Brexit.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προηγούμενες ισορροπίες θα αποκατασταθούν στις αγορές αν οι βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ.

Επιπλέον, η έξαρση της μεταβλητότητας θα υποχωρήσει.

Αν όμως κερδίσει το Brexit, η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή για ένα διάστημα.

Ακόμη, η προεξόφληση του γεγονότος ίσως δεν αποδειχθεί αρκετή και υπάρξει ένας ακόμη γύρος έντονων αναταράξεων μονής κατεύθυνσης με οδηγό την περαιτέρω μείωση της έκθεσης των επενδυτών στο ρίσκο.

Οι αγορές θα προσαρμοσθούν αλλά οι επιπτώσεις στις πραγματικές οικονομίες μένει να φανούν.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v