Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφέρει το Brexit την Ελλάδα;

H τελευταία δημοσκόπηση που έδινε αέρα 10 ποσοστιαίων μονάδων στους οπαδούς του Brexit προκάλεσε αναστάτωση στην ΕΕ και στους υποστηρικτές της παραμονής στη Βρετανία. Θα πρέπει όμως να ανησυχούμε στην Ελλάδα;

Απομένουν λίγες μέρες μέχρι τις 23 Ιουνίου, που διεξάγεται το δημοψήφισμα στη Βρετανία, και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σημαντικό προβάδισμα στους οπαδούς του Brexit.

Οι οπαδοί του Brexit έχουν ενίοτε χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της Ελλάδος, για να δείξουν αφενός ότι τα λεφτά των Βρετανών ξοδεύονται σε άλλες χώρες και αφετέρου, πόσο σκληρά συμπεριφέρεται η ΕΕ στην Ελλάδα.

Εχουμε λοιπόν από τη μια πλευρά την αφίσα που προπαγανδίζει υπέρ του Brexit και στην οποία απεικονίζεται η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου με το εξής μήνυμα:

"Υπάρχουν 35 εκατ. λακκούβες στη Βρετανία... Όμως, τα λεφτά σου ξοδεύονται για να φτιαχτούν γέφυρες σαν αυτή στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, η Βρετανία συνεισφέρει καθαρά κάπου 11 δισ. ευρώ στον κοινοτικό προϋπολογισμό μέχρι τώρα.

Οπαδοί του Brexit έχουν επίσης αναφερθεί στην παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και την ευθύνη των Βρυξελλών σ' αυτό το αποτέλεσμα.

Φυσικά, πίσω απ' όλα αυτά κρύβεται αφενός μια αντιπάθεια προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, που θεωρούν ότι ελέγχουν την ΕΕ, και αφετέρου, μια ανταρσία εναντίον του βρετανικού κατεστημένου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου έχει συνταχθεί με τον Κάμερον υπέρ της παραμονής, ενώ το ίδιο συμβαίνει με το μεγαλύτερο κομμάτι του Εργατικού Κόμματος, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων.

Το Brexit προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία σε μια μεγάλη μάζα του κόσμου να εκφρασθεί εναντίον της μετανάστευσης, της πολιτικής λιτότητας και της διαφθοράς.

Όμως, υπάρχουν επίσης άλλοι, αρκετά μορφωμένα και έξυπνα άνθρωποι, που συντάσσονται με το Brexit θέλοντας ίσως να δείξουν την εθνική διαφοροποίηση.

Μερικοί από τους τελευταίους έλεγαν σε Έλληνες που παρακολούθησαν ένα συνέδριο που έγινε στο Λονδίνο πριν λίγες εβδομάδες, υπό την αιγίδα δύο γνωστών ινστιτούτων σκέψης της ελεύθερης αγοράς, ότι το Brexit θα ευνοούσε την Ελλάδα.

Το ίδιο φαίνεται να πιστεύουν μερικοί κυβερνητικοί παράγοντες στη χώρα μας.

Το σκεπτικό είναι το ίδιο και είναι απλό.

Το Brexit θα ενθάρρυνε ανάλογα κινήματα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, θέτοντας σε κίνδυνο το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η Κομισιόν, το Βερολίνο και άλλοι στην ΕΕ θα ήταν λιγότερο αυστηροί στις σχέσεις τους και στις απαιτήσεις τους έναντι χωρών όπως η Ελλάδα.

Το αντίθετο θα ίσχυε αν οι οπαδοί της παραμονής της Βρετανίας κέρδιζαν το δημοψήφισμα, υποστηρίζουν.

Αναμφίβολα, το επιχείρημα έχει βάση.

Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί επίσης ότι μια νίκη του Brexit θα στερήσει πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, που πάνε συνήθως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ.

Επιπλέον, είναι πιθανό να περιορίσει τον ρυθμό ανάπτυξης χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία κ.τ.λ., που έχουν εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία.

Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όπως η Ελλάδα.

Επίσης, το Brexit θα αύξανε τη μεταβλητότητα των αγορών, που θα έσπευδαν να τιμολογήσουν το αυξημένο ρίσκο της διάσπασης της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Κάτι τέτοιο δεν θα ευνοούσε τα spreads των ομολόγων των χωρών της ευρωπεριφέρειας, με αποτέλεσμα να καταστεί πιο δύσκολη και πιο ακριβή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Θα κερδίσει λοιπόν η Ελλάδα από το ενδεχόμενο μιας νίκης του Brexit;

Δύσκολο να το πει κανείς.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v