Αρκετές φορές, επιχειρήσεις με έδρα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα καταφέρνουν να βγουν στις αγορές και να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους πριν από το κράτος.
Δεν είναι περίεργο τέτοιες εξωστρεφείς, χρηματοοικονομικά υγιείς επιχειρήσεις να έχουν υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση σε σύγκριση με τη χώρα στην οποία εδρεύουν και στην οποία έχουν σημαντικό ποσοστό των δραστηριοτήτων τους.
Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν είναι μια τέτοια περίπτωση.
Η εταιρεία βαθμολογείται με «ΒΒ+», απ' όσο γνωρίζουμε, ενώ η Ελληνική Δημοκρατία βαθμολογείται με "Β-" από την S&P και «CCC» από τη Fitch Ratings.
H Πορτογαλία και η Βουλγαρία έχουν την ίδια πιστοληπτική διαβάθμιση με την Τιτάν, για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης.
Επομένως, οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης αξιολογούν ως πιο ασφαλή την εταιρεία από το ελληνικό δημόσιο.
Το book building της εταιρείας για την πώληση ενός νέου 5ετούς ομολόγου ήταν σε εξέλιξη αργά χθες το απόγευμα, με το μάνατζμεντ να ελπίζει ότι θα μπορούσε να έχει τοκομερίδιο 4% ή χαμηλότερα.
Κι αυτό γιατί η απόδοση του ομολόγου της Τιτάν, το οποίο λήγει την επόμενη χρονιά και φέρει τοκομερίδιο αρκετά πάνω από 8%, βρίσκεται στην περιοχή του 3,5%-4%, εξοικονομώντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε τόκους.
Ακόμη κι έτσι, η τσιμεντοβιομηχανία πληρώνει ακριβά το ελληνικό ρίσκο, αν αναλογισθεί κανείς ότι η ιταλική τσιμεντοβιομηχανία πούλησε πρόσφατα 5ετές ομόλογο με τοκομερίδιο 2,25%.
Εκτιμάται ότι η Τιτάν θα πλήρωνε υψηλότερο επιτόκιο για το ίδιο διάστημα, αν επέλεγε να δανειστεί από ελληνικές τράπεζες.
Σ' αυτή την περίπτωση, η εξάρτησή της από τις τελευταίες θα αυξανόταν, γεγονός που δεν συμβαδίζει με την πολιτική διαφοροποίησης των πηγών χρηματοδότησης.
Αναμφίβολα, οι αγορές εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησαν στις 8 Ιουνίου διευκόλυναν το εγχείρημα της Τιτάν.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 15% των κυκλοφορούντων εταιρικών ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν αρνητική απόδοση, σύμφωνα με τη Megan Greene.
Όμως, η Τιτάν υποβοηθήθηκε επίσης από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τις αρχές Μαΐου.
Η απόδοση του 10ετούς έχει τσιμπήσει και κυμαίνεται μεταξύ 7,2% και 7,5% έναντι 9% περίπου στις αρχές Μαΐου, ενώ του 5ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 9,6% από 11% και πλέον πριν από ενάμιση μήνα.
Είναι πιθανόν το παράδειγμα της Τιτάν να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες όπως ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, η Μότορ Όιλ, η Frigoglass, η Ιντραλότ κ.τ.λ. τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, για να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές συνθήκες.
Αντί λοιπόν να προηγηθεί το κράτος στην έξοδο στις αγορές, βλέπουμε να προηγούνται οι επιχειρήσεις.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.