Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς «μαρούλι», επενδύσεις δεν γίνονται!

Οι κυβερνώντες στηρίζουν πολλές ελπίδες στο νέο αναπτυξιακό νόμο για αντιστροφή της τάσης προς αποεπένδυση, που επικρατεί μερικά χρόνια. Όμως, πολλά θα κριθούν από έναν παράγοντα στον οποίο οι ιθύνοντες έχουν μικρό έλεγχο.

Από επενδυτικούς νόμους πάμε καλά.

Από το 1981, που η χώρα μπήκε στην τότε Ε.Ο.Κ. μέχρι σήμερα, διαφορετικές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει νέους αναπτυξιακούς νόμους όπως του 1982, του 1990, του 1998, του 2004, του 2011 και τώρα του 2016.

Οι ανωτέρω νόμοι, πριν τον τωρινό που παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν υποστεί ενδιάμεσα διάφορες τροποποιήσεις.

Είναι αλήθεια ότι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έτυχαν σημαντικών κρατικών ενισχύσεων υπό τη μορφή επιχορηγήσεων, επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών για τα επενδυτικά έργα που υλοποίησαν, δημιουργώντας δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Όμως, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε τι βαθμό οι κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν υπό διάφορες μορφές έπιασαν τόπο.

Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε αν οι ιδιωτικές επενδύσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προηγούμενων επενδυτικών νόμων συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό ή μη στον σχηματισμό ακαθάριστου εγχώριου κεφαλαίου και στον ρυθμό ανάπτυξης.

Όμως, αυτό που γνωρίζουμε, με εξαίρεση τα πεπραγμένα της δεκαετίας του 1980, είναι πως τα επενδυτικά κίνητρα των νόμων είχαν μεγαλύτερη απήχηση σε περιόδους που το οικονομικό περιβάλλον ήταν καλό και υπήρχε άπλετη ρευστότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει παρουσιάσει κάμψη από το 2009-2010 και δώθε, με εξαίρεση τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για μια περίοδο, που όμως δεν είχε αίσιο τέλος.

Όμως, θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε τα ερμαφρόδιτα που γίνονταν την εποχή των παχιών αγελάδων, π.χ. να μην υπάρχει στην ουσία ιδία συμμετοχή του επιχειρηματία στο επενδυτικό έργο, όπως προβλεπόταν, με την ανοχή π.χ. των τραπεζών που έδιναν το δάνειο.

Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν θα υπάρξουν με τον νέο επενδυτικό νόμο.

Οι τράπεζες, επιβαρυμένες από το υψηλό στοκ των προβληματικών δανείων που έχουν στα βιβλία τους, δεν έχουν την ευχέρεια να παρέχουν χρηματοδότηση όπως στο παρελθόν.

Επιπλέον, οι τραπεζίτες θα είναι πολύ πιο φειδωλοί στις υπογραφές που θα βάζουν για τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων, γιατί μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες στο μέλλον.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί επίσης το δυσμενές οικονομικό κλίμα και το υψηλό ρίσκο της χώρας για εν δυνάμει ξένους επενδυτές, που λειτουργεί αποθαρρυντικά.

Η καλή αρχή φαίνεται από νωρίς, λέει ο λαός.

Η απεμπλοκή, μέσω ολοκλήρωσης, από τα χιλιάδες επενδυτικά έργα που είχαν υπαχθεί σε παλαιότερους νόμους, δηλαδή του 2004 και του 2011, και εκκρεμούν για διαφόρους λόγους, θα δείξει.

Δεν θα είναι πάντως εύκολο, αν ο άλλος έχει πάρει δάνειο που τελειώνει οσονούπω και το κράτος τού δίνει την υπεσχημένη επιχορήγηση σπαστά τα επόμενα 7 χρόνια.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v