Η συζήτηση για το χρέος βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Μαΐου και αυτό αποτελεί αξιοπρόσεκτο γεγονός από μόνο του.
Αν μάλιστα η συζήτηση οδηγήσει σε κάτι πιο ουσιαστικό, π.χ. κάποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο για την Ελλάδα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει την ελάφρυνση του χρέους ως πολιτικό αντίβαρο στα πακέτα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και κυρίως το πακέτο-κάβα των 3,6 δισ. ευρώ.
Ελπίζει μαζί με τους αισιόδοξους στην αγορά ότι η ελάφρυνση του χρέους, ακόμη και αν δοθεί σε δόσεις, θα πυροδοτήσει ένα ράλι στις μετοχές και στα ομόλογα, θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού και θα βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία.
Η θετική αύρα της ελάφρυνσης θα έχει συνέχεια καθώς ολοένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να δανείζονται στις διεθνείς αγορές, τονώνοντας την ρευστότητά τους, υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι, υποστηρίζουν.
Οι τράπεζες ίσως μπορέσουν να προσελκύσουν κάποιες από τις καταθέσεις που έφυγαν και ίσως καταφέρουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές.
Επιπλέον, η ελάφρυνση του χρέους θα άρει την αβεβαιότητα για την θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, διευκολύνοντας την υλοποίηση κάποιων ιδιωτικών επενδύσεων που είτε είχαν μπεί στο πάγο τα τελευταία χρόνια είτε ξεκινούν από την αρχή.
Όμως, η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για ένα αυτοτροφοδοτούμενο ενάρετο οικονομικό κύκλο.
Για να υπάρξει ενάρετος κύκλος, απαιτούνται κι άλλα πράγματα.
Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι ένα από αυτά με δεδομένο το βεβαρυμμένο παρελθόν της χώρας στα δημόσια οικονομικά.
Πιο σημαντικό είναι η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας.
Χωρίς αυτές θα είναι δύσκολο να πεισθούν οι συμμετέχοντες στις αγορές και οι άλλοι επενδυτές ότι η Ελλάδα επανέρχεται στη κανονικότητα και βάζει τα θεμέλια για πολύχρονη ανάπτυξη.
Κι αυτό γιατί θα αρκεί ένα σημαντικό εξωγενές σόκ, π.χ. μια παγκόσμια ύφεση, ή ένα εσωτερικό γεγονός ή γεγονότα για να εκτροχιασθεί η ελληνική οικονομία και να επανέλθει στην ύφεση.
Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει τις άμυνες της ελληνικής οικονομίας απέναντι σε αναπάντεχα γεγονότα, καθιστώντας πιο ρεαλιστικές τις προβλέψεις για ανάπτυξη.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η ελάφρυνση του χρέους είναι μεν ένα πολύ θετικό γεγονός αλλά δεν μπορεί από μόνο του να δημιουργήσει ένα ενάρετο κύκλο με χαμηλό ποσοστό ανεργίας και πληθωρισμού και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.