Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μήνυμα του Ντράγκι!

H απόφαση της ΕΚΤ να επιλέξει τα ομόλογα EFSF των ελληνικών τραπεζών από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι αποκαλυπτική των ανησυχιών, των προθέσεων και των μελλλοντικών κινήσεων του κ. Ντράγκι και των άλλων στην ΕΕ.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ανησυχούν πολύ. Ανησυχούν πάρα πολύ για το μέλλον της ΕΕ και το δείχνουν.

Δικαιολογημένα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία είναι αμφίρροπο, παρότι το μεγαλύτερο κομμάτι του πολιτικού, οικονομικού και συνδικαλιστικού κατεστημένου έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Κι αν μέχρι τις 2 Μαΐου, τα κύρια κόμματα της Ισπανίας δεν έχουν βγάλει άκρη με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ο βασιλιάς Φελίπε θα πρέπει να προκηρύξει εθνικές εκλογές για τον Ιούνιο.

Δηλαδή τον ίδιο μήνα που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για το Brexit.

Επιπλέον, ο Ιούνιος είναι ο μήνας που η ΕΕ θα πρέπει να δείξει δείγμα των προθέσεών της στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Αν η ΕΕ δεν δώσει στην Τουρκία, όπως είναι το πιθανότερο, αυτό που περιμένει ο πρόεδρος Ερντογάν, οι εξελίξεις στο θέμα των μεταναστευτικών ροών μπορεί να είναι δυσάρεστες για την Ελλάδα και την ΕΕ.

Κι εκεί που το προσφυγικό-μεταναστευτικό δείχνει σαφείς τάσεις ύφεσης, δικαιώνοντας την πολιτική των κλειστών συνόρων στον Βορρά και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, θα μπορούσε να επανέλθει ξανά στο προσκήνιο.

Είναι λοιπόν λογικό να μη θέλουν κι άλλα μέτωπα ανοικτά όπως το ελληνικό.

Είναι κάτι που η ελληνική πλευρά γνωρίζει, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να το εκμεταλλευθεί, επισείοντας τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, αν του ζητηθούν μέτρα που δεν μπορεί να περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είναι επιχειρήματα που δεν μπορούν να αγνοήσουν, με δεδομένο ότι δεν θέλουν εκλογές ακόμη κι αν δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Εχουν λοιπόν σοβαρούς λόγους να επιθυμούν να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος το συντομότερο δυνατόν αλλά με το ΔΝΤ παρόν και να απελευθερώσουν 5,7 δισ. ευρώ, ή ένα μικρότερο ποσό για να μην υπάρχει κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα.

Αν αυτοί θα πρέπει να ακολουθήσουν το «πρωτόκολλο», δεν ισχύει το ίδιο για την ΕΚΤ.

Η τελευταία έχει συναντίληψη των ανωτέρω κινδύνων αλλά και κάποια μεγαλύτερα περιθώρια κίνησης.

Η ΕΚΤ προέτρεξε να βάλει τα EFSF ομόλογα των ελληνικών τραπεζών στη λίστα εκείνων που είναι επιλέξιμα για αγορές, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Μ' αυτό τον τρόπο θέλησε να δώσει σήμα στις αγορές και να βελτιώσει το κλίμα σε μια περίοδο που οι φωνές περί νέας ελληνικής κρίσης ακούγονταν ολοένα και περισσότερο.

Επίσης, προϊδέασε ότι είναι έτοιμη να επαναφέρει την εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα με την πρώτη ευκαιρία, π.χ. το πράσινο φως από το Eurogroup για την αξιολόγηση.

Δεν γνωρίζουμε τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει σ' αυτή τη φάση για να βοηθήσει το κλίμα για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, χωρίς φυσικά να παραιτείται των θέσεών της στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Επειδή ο κ. Ντράγκι συζητά σοβαρά θέματα με άλλους ομολόγους του και κοινοτικούς αξιωματούχους, είναι πιθανό η κίνηση της ΕΚΤ να αντανακλά επίσης τις ανησυχίες και επιθυμίες κι άλλων αξιωματούχων της ΕΕ.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v