Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρία βήματα για την αναδιάρθρωση του χρέους

Οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους σε τεχνικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες. Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, το ζήτημα πιθανόν θα συζητηθεί σε υψηλό επίπεδο. Πώς έχουν τα δεδομένα.

Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους αναμενόταν πως θα ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ μεταξύ των επικεφαλής του αποκαλούμενου Washington Group, π.χ. Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ κ.τ.λ.

Όμως, γερμανικά δημοσιεύματα έβαλαν κάποια ερωτηματικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ισχυριζόμενα πως οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν πλέον στο ζήτημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Πιθανόν, να γνωρίζουν κάτι παραπάνω.

Παρ' όλα αυτά θεωρούμε απίθανο να μη γίνει κάποια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ακόμη κι αν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Washington Group αφιερώσουν χρόνο στην αξιολόγηση.

Αλλωστε, τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα.

Η επίσημη γραμμή θέλει τη ρύθμιση του χρέους να λαμβάνει χώρα μετά την έγκριση της πρώτης αξιολόγησης από το Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος περιμένει πως αυτό θα γίνει μέχρι τις 25 ή 26 Απριλίου. Αν έχει δίκιο ή όχι στις εκτιμήσεις του, θα φανεί προσεχώς.

Yπενθυμίζουμε ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είχε δηλώσει στις αρχές Μαρτίου ότι οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να αρχίσουν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι συζητήσεις και διεργασίες σε τεχνικό επίπεδο για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους γίνονται εδώ και πολύ καιρό.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει ήδη καταθέσει προτάσεις που δεν κρίνονται επαρκείς από άλλους εμπλεκόμενους στην ΕΕ και το ΔΝΤ για διαφορετικούς λόγους.

Η Κομισιόν και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να έχουν ενστάσεις σε επιμέρους θέματα ενώ αντιτίθενται στην ιδέα να δοθούν όλες οι ελαφρύνσεις εμπροσθοβαρώς.

Το ΔΝΤ είναι υπέρ των εμπροσθοβαρών ρυθμίσεων, αλλά θεωρεί ότι οι προτάσεις του ESM δεν διασφαλίζουν τη φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο υποστηρίζει τη μεγάλη επιμήκυνση των λήξεων, που φτάνουν τα 60-70 χρόνια εκτός των άλλων.

Αντίθετα, οι προτάσεις του ESM εμπεριέχουν μια ολιγόχρονη, 5ετή επέκταση της μέσης ωρίμανσης των ευρωπαϊκών δανείων προς τη χώρα.

Επιπλέον, το ESM προτείνει την επιβολή ανώτατου πλαφόν για τις ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 15% του ΑΕΠ εκτός των άλλων.

Να θυμίσουμε εδώ πως ο κ. Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, είχε αναφερθεί για πρώτη φορά πέρυσι τον Αύγουστο στο ανώτατο όριο ακαθάριστων αποπληρωμών χρέους και το είχε προσδιορίσει στο 12% του ΑΕΠ.

Δεν διευκρινίζεται αν τα έντοκα γραμμάτια συνυπολογίζονται στο πλαφόν του 12% ή του 15% του ΑΕΠ. Όμως, μάλλον συνυπολογίζονται κατά την άποψή μας.

Το στοκ των ελληνικών εντόκων ανήλθε σε 15 δισ. ευρώ περίπου ή 5,9% του ΑΕΠ πέρυσι, με το τελευταίο στα 170 δισ. ευρώ.

Με βάση όλα αυτά, τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από μια πιθανή ανεπίσημη συζήτηση για το ελληνικό χρέος κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου κορυφής του ΔΝΤ;

Μια άτυπη συμφωνία για ορισμένες βασικές παραμέτρους, που θα προσδιορισθούν επακριβώς κατά τη διάρκεια των επίσημων συζητήσεων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Δυστυχώς, η έλλειψη εμπιστοσύνης δεν επιτρέπει την εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους, όπως όλα δείχνουν.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι δανειστές φοβούνται πως η Ελλάδα δεν θα έχει κίνητρα για να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο μέλλον, αν τα πάρει όλα μπροστά.

Όμως, θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των ρυθμίσεων σ' αυτή την περίπτωση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το πιθανότερο είναι ότι το πρώτο μέτρο που οι πιστωτές θα συναποφασίσουν θα είναι η επιβολή του ανώτατου ορίου στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στο 12% ή 15% του ΑΕΠ.

Είναι μέτρο που δεν αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους πιστωτές από τη στιγμή που οι ετήσιες αποπληρωμές χρέους εκτιμάται πως υπολείπονται του πλαφόν μέχρι το 2023.

Αν οι αποπληρωμές υπερβούν το πλαφόν κάποια χρονιά, το επιπλέον ποσό θα κεφαλοποιείται, απ' όσο κατανοούμε.

Οι επόμενες συμφωνημένες κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα αφορούν πιθανόν στην επιβολή κάποιου πλαφόν στα επιτόκια ή στη μετατροπή κάποιων κυμαινόμενων σε σταθερά και τέλος στην επιμήκυνση των δανείων.

Κάθε ρύθμιση θα συνδεθεί με την υλοποίηση κάποιων μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς όπως όλα δείχνουν.

Κάπως έτσι εκτιμάται πως έχει η κατάσταση, καθώς Ελληνες και ξένοι κυβερνητικοί και άλλοι αξιωματούχοι κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v