Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To παιχνίδι χοντραίνει!

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς χωρίς συμφωνία επί των υπό επεξεργασία κειμένων και η κίνηση της Αθήνας να φέρει δύο σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή δείχνει ότι η κατάσταση περιπλέκεται. Όμως, αυτό συμβαίνει όταν γίνονται λάθος χειρισμοί.

Όπως έχουμε τονίσει ξανά στο παρελθόν, αν υπάρχει ένας πολιτικός που έχει κάνει δηλώσεις για το ελληνικό ζήτημα και δεν έχει διαψευσθεί, αυτός είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Γι' αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης θα ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες, όπως ανέφερε πριν λίγες μέρες.

Ενας χρονικός ορίζοντας που συμπίπτει με την πρότερη δήλωση του κ. Σόιμπλε περί ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Όμως, το τίμημα θα είναι μεγαλύτερο για την ελληνική πλευρά απ' ό,τι θα μπορούσε να είναι πριν λίγο καιρό.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε τη σχετικά πρόσφατη διαρροή των συζητήσεων στελεχών του ΔΝΤ από τα WikiLeaks.

Ένα τρόπος που δεν συνάδει με τα διεθνή στάνταρ.

Ασχέτως του ποιος και γιατί έκανε τη διαρροή, η αυτοψία έδειξε πως ο χειρισμός έφερε πιο κοντά τους δανειστές και πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ με τη Γερμανία και δευτερευόντως την Κομισιόν, που εύλογα δεν θέλει να θεωρείται ο μαλακός της παρέας (ακόμη κι αν είναι).

Είναι προφανές ότι οι υπόλοιποι δανειστές προσέγγισαν περισσότερο τις θέσεις του ΔΝΤ απ' ό,τι πριν, δυσκολεύοντας τα πράγματα για την κυβέρνηση.

Το αποτέλεσμα ήταν να διατηρηθεί η απόσταση της Αθήνας από τους θεσμούς σε διάφορα ζητήματα και να μη συμφωνήσουν ούτε καν στα δύο κείμενα που επεξεργάζονταν.

Κι όλα αυτά παρά την αισιοδοξία που εξέπεμπαν οι αρμόδιοι υπουργοί το προηγούμενο διάστημα.

Φυσικά, όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη στασιμότητα στις συνομιλίες για την αξιολόγηση, μιλώντας για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας χθες ότι θα καταθέσει τα νομοσχέδια για το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τους δανειστές όπως φάνηκε.

Είναι μια κίνηση που δεν πρέπει να άρεσε στους δανειστές και σίγουρα δεν ενίσχυσε τη σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική πλευρά, παρότι η τελευταία έσπευσε να τονίσει πως δεν είναι μονομερής ενέργεια.

Ισως επειδή η Αθήνα νομίζει ότι μ' αυτό τον τρόπο θα ασκήσει πίεση στους θεσμούς για να κλείσουν τη διαπραγμάτευση πριν τον Ιούλιο και να μη βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Ισως επειδή ποντάρει στη λεγόμενη πολιτική διαπραγμάτευση, που όμως δεν έχει αποφέρει καρπούς στο παρελθόν.

Θα μπορούσε να αποφέρει τώρα καρπούς λόγω προσφυγικού και Brexit;

Ισως, αλλά αμφιβάλλουμε με βάση την εμπειρία.

Το ΔΝΤ που η Γερμανία και άλλες χώρες θέλουν στο πρόγραμμα, δεν έχει τέτοιο κίνητρο.

Πετά λοιπόν το μπαλάκι των χαμηλότερων δημοσιονομικών στόχων και της αναδιάρθρωσης του χρέους στους Ευρωπαίους, που δεν θέλουν να το πιάσουν.

Πού οδηγεί όλο αυτό το σκηνικό;

Αν ο Σόιμπλε έχει δίκιο, όπως πιστεύουμε, σε περαιτέρω παραχωρήσεις της ελληνικής πλευράς για να κλείσει η αξιολόγηση.

Αν η ελληνική πλευρά τα στυλώσει κατά το κοινώς λεγόμενο, θα βρεθεί προ δυσάρεστης εκπλήξεως κατά την εκτίμησή μας.

Ο κ. Σόιμπλε ήταν ξεκάθαρος κατά τις χθεσινές δηλώσεις του στο Ρόιτερς. «Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα συμφωνήθηκε», δήλωσε. «Σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε. Τηρούμε τις συμφωνίες, αλλά πρέπει και οι άλλοι».

Ενός κακού λοιπόν χειρισμού (WikiLeaks), μύρια έπονται.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v