Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oλλανδική βοήθεια στην Ελλάδα!

Οι ιθύνοντες στην Αθήνα αισιοδοξούν ακόμη μια φορά για συμφωνία με τους δανειστές, αλλά το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει άποψη. Όμως, η «βοήθεια» που ήλθε από την Ολλανδία δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Το υπουργείο Οκονομικών στην Αθήνα εμφανίζεται, για μια ακόμη φορά, αισιόδοξο ότι θα κλείσει η αξιολόγηση με συνολικά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Ισως πιο σημαντικό είναι το στόρι του Bloomberg, που ισχυρίζεται πως Γερμανοί βουλευτές περιμένουν ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Η συμφωνία θα ανοίξει το πουγκί των δόσεων προς τη χώρα μετά από καιρό, το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα όπως θέλει η κ. Μέρκελ, ενώ δεν θα υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εκτιμούν οι βουλευτές σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ολες οι γνώμες είναι ασφαλώς σεβαστές.

Όμως, αν υπάρχει ένα νέο γεγονός που πραγματικά ενίσχυσε τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων πιστωτών, αυτό είναι το αποτέλεσμα του ολλανδικού δημοψηφίσματος.

Ως γνωστόν, η Ολλανδία ήταν ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς της ευρωζώνης, που πίεζαν την ελληνική πλευρά να κάνει περισσότερα, από τότε που μπήκε στο πρόγραμμα διάσωσης το 2010.

Oμως αυτή τη φορά, η χώρα της τουλίπας θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά.

Το 61% των Ολλανδών ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες ψήφισε εναντίον της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, έναντι 38% εκείνων που την υπερψήφισαν.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό για το ολλανδικό κοινοβούλιο, όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.

Κι αυτό γιατί δείχνει μια τάση αποδοκιμασίας των Βρυξελλών, που είναι επίσης στόχος των υποστηρικτών της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit).

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο κίνδυνος Brexit αξιολογείται ως ο σημαντικότερος για την ΕΕ από τις ηγεσίες των χωρών-μελών.

Είναι ο κυριότερος λόγος που η Κομισιόν, η Γερμανία και άλλοι θέλουν να κλείσουν την ελληνική αξιολόγηση αρκετό καιρό πριν η συζήτηση στη Βρετανία ανάψει.

Ο Μάιος είναι μήνας-ορόσημο ενόψει του δημοψηφίσματος στη Γηραιά Αλβιώνα στις 23 Ιουνίου.

Υπό αυτή την έννοια, το ολλανδικό δημοψήφισμα θα πιέσει εμμέσως την Ε.Ε. για την εξεύρεση κάποιας κοινής θέσης με την Αθήνα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα το ταχύτερο.

Φυσικά, υπάρχει επίσης το προσφυγικό.

Όμως, η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να άρει τους περιορισμούς στα σύνορα με την Αυστρία τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει αποκλιμάκωση της κρίσης.

Όλα δείχνουν ότι η επικριθείσα πολιτική των κλειστών συνόρων μοιάζει να αποδίδει. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Επομένως, το ολλανδικό δημοψήφισμα ήλθε μια καίρια στιγμή για να ενισχύσει τα επιχειρήματα όσων στην Ε.Ε. θέλουν κλείσιμο των άλλων ανοικτών θεμάτων πριν το βρετανικό δημοψήφισμα, με προεξάρχον το ελληνικό.

Αναμφίβολα, στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη δική μας περίπτωση, αφού το ΔΝΤ δεν πρόκειται να κάνει ειδικό ντιλ για την Ελλάδα όπως προειδοποίησε η κ. Λαγκάρντ μετά τον θόρυβο για τις υποκλοπές.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v