Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα στον αστερισμό του Brexit

Mε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη Δυτική Ευρώπη σε ύφεση, η προσοχή της ΕΕ στρέφεται ολοένα και περισσότερο στη Βρετανία. Της Ελλάδας θα έπρεπε ακόμη περισσότερο.

Oι δημοσκόποι δεν πέφτουν έξω μόνο στην Ελλάδα.

Πέφτουν επίσης έξω στις προβλέψεις τους σε σημαντικό βαθμό σε χώρες με πιο σταθερούς θεσμούς και κανόνες, όπως η Βρετανία.

Αυτό συνέβη στις τελευταίες εθνικές εκλογές της Βρετανίας. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδειχναν περίπου ισοπαλία μεταξύ των συντηρητικών και των εργατικών.

Όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ένας θρίαμβος για τους Τόρι και τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί στις 23 Ιουνίου, όταν η Γηραιά Αλβιώνα ψηφίζει για την παραμονή ή την έξοδό της από την ΕΕ.

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων της Daily Telegraph, που συνιστά τον μέσο όρο των τελευταίων έξι πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων από ανάλογο αριθμό εταιρειών δείχνει τα δύο στρατόπεδα να έχουν τις ίδιες δυνάμεις.

Κοινώς, 50%-50% όταν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι.

Οι τελευταίοι αντιπροσωπεύουν το 15% με 25% του εκλογικού σώματος από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα και όλα δείχνουν ότι θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Το ίδιο διάστημα, οι οπαδοί της παραμονής στην ΕΕ εμφανίζονται να έχουν πάρει μικρό κεφάλι έναντι των οπαδών του Brexit.

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις έδιναν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στο Brexit τον Ιούνιο του 2015, αλλά ανέκαμψε αργότερα.

Γιατί αναφερθήκαμε τόσο διεξοδικά στις δημοσκοπήσεις που γίνονται στη Βρετανία για την έξοδο ή μη της χώρας από την ΕΕ;

Απλά γιατί εκτιμούμε πως οι διακυμάνσεις στις δημοσκοπήσεις για το Brexit θα επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τη διάθεση των Ευρωπαίων δανειστών απέναντι στην Ελλάδα, στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.

Η μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τη Δυτική Ευρώπη έχει συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, αναβαθμίζοντας τη σημασία του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι όσο πλησιάζουμε στην κρίσιμη ημερομηνία, τόσο πιο ευέλικτοι θα παρουσιάζονται λογικά οι Ευρωπαίοι πιστωτές, παρότι τα τελευταία γεγονότα θα τους κάνουν πιο σκληρούς απ' ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση.

Αντίθετα, το αυτί του ΔΝΤ δεν πρόκειται να ιδρώσει.

Φυσικά, οι ευαισθησίες θα διαρκέσουν μέχρι κάποιο σημείο μέσα στον Μάιο.

Από εκεί και πέρα, οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπως σωστά είχε επισημάνει κοινοτικός αξιωματούχος αλλά και ο κ. Τόμσεν στις υποκλαπείσες συνομιλίες.

Φυσικά, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς και της ΕΕ φαίνεται να είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου, ώστε να μη διακοπούν οι συνομιλίες.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη σημασία που δίνει η ΕΕ στο βρετανικό δημοψήφισμα σημαίνει πως οι διακυμάνσεις στις δημοσκοπήσεις για το Brexit θα αφήνουν το αποτύπωμά τους στις διαπραγματεύσεις των Αθηνών.

Oσο πιο κοντά είναι τα αντίπαλα στρατόπεδα στη Βρετανία ή προηγείται το Brexit, τόσο πιο ευέλικτοι θα είναι οι Ευρωπαίοι δανειστές, θεωρώντας ότι τυχόν καθυστέρηση στην αξιολόγηση θα δώσει επιπλέον επιχειρήματα στους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Φυσικά, δεν είμαστε σίγουροι ότι οι ανησυχίες τους έχουν βάση, από τη στιγμή που πολλοί Βρετανοί θεωρούν την Ελλάδα προβληματική περίπτωση στην Ευρωζώνη.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v