Η διαρροή των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ που υποκλάπηκαν τον περασμένο μήνα και η έκταση που δόθηκε στο θέμα από ελληνικής πλευράς ήταν αναπόφευκτο να έχουν συνέπειες.
Πριν ακόμη την χθεσινοβραδινή επιστολή της κ. Λαγκάρντ, έμπειροι παρατηρητές με γνώση του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου και των διαπραγματεύσεων περίμεναν σκλήρυνση της στάσης του.
Η χθεσινή, ασυνήθιστα επιθετική επιστολή που απέστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ στον πρωθυπουργό επιβεβαίωσε την ανωτέρω εκτίμηση.
Η τελευταία επισημαίνει στην επιστολή που δημοσιοποίησε με προφανή σκοπό να εκθέσει την ελληνική πλευρά σε διεθνές επίπεδο, αφήνοντας αιχμές για την ασφάλεια και το απόρρητο των ιδιωτικών συνομιλιών των απεσταλμένων της στην Αθήνα, πως υπάρχει «καλή» απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί για να κλείσει η αξιολόγηση.
Κατόπιν τούτου, το ΔΝΤ αναμένεται να εμμείνει στη θέση του ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα από 3% του ΑΕΠ ή 5,4 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Όμως, από τις συζητήσεις που διέρρευσαν προκύπτει επίσης ότι τα στελέχη του ΔΝΤ θεωρούν πως θα μπορούσε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ με σοβαρά μέτρα.
Η διαφορά από τον στόχο του 3,5% θα μπορούσε να καλυφθεί με μικρότερη ελάφρυνση του χρέους που οι ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αποδεχθούν σ' αυτή την περίπτωση.
Η αλλαγή του μίγματος των δημοσιονομικών μέτρων ώστε να περιλαμβάνει περισσότερες περικοπές δαπανών και λιγότερες αυξήσεις φόρων από αυτές που προτείνει η κυβέρνηση θα μπορούσε πιθανόν να καλύψει την απαίτηση του Ταμείου για σοβαρά μέτρα.
Το ανωτέρω σκηνικό εξηγεί γιατί μια συμφωνία κυβέρνησης- ευρωπαίων δανειστών για το κλείσιμο της αξιολόγησης που θα είχε την ανοχή του ΔΝΤ ήταν εφικτή πριν τα Wikileaks.
Όμως, οι διαρροές και ο κακός χαμός που έγινε απομακρύνουν αυτό το ενδεχόμενο.
Εκτός κι αν η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τόμσεν αποσπάσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόϊμπλε για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά την επίσκεψή τους στη Γερμανία οπότε το ΔΝΤ θα αυτοχαμηλώσει τον στόχο για το πρωτογενές.
Αν όμως αυτό δεν γίνει, το ΔΝΤ θα επιμείνει τόσο σε περισσότερα μέτρα όσο και σε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ περικοπών και φόρων.
Φυσικά, το Ταμείο δεν πρόκειται να δεχθεί εκπτώσεις στο ζήτημα της πώλησης, διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.
Μια θέση με την οποία συμφωνούν κι οι υπόλοιποι θεσμοί με προεξάρχουσα την ΕΚΤ όπως έχουμε αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν.
Εκτός από το ΔΝΤ, ενδιαφέρον έχει η στάση που θα κρατήσουν η Κομισιόν και η ΕΚΤ αφού το ESM απλά συμμετέχει μετά τις διαρροές.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαρροές των συνομιλιών Τόμσεν, Βελκουλέσκου και Πέτροβα εκθέτουν την Κομισιόν αφού την εμφανίζουν να λειτουργεί με πολιτικά κριτήρια.
Ακόμη κι αν όλοι γνωρίζουν πως έτσι είναι, η Κομισιόν δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο να δημοσιοποιηθεί.
Για να αποδείξει λοιπόν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ίσως αισθανθούν την ανάγκη να σκληρύνουν την θέση τους σε κάποια ζητήματα για να διαφοροποιηθούν, πλησιάζοντας τις θέσεις του ΔΝΤ.
Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα ίσως χρειασθεί να κάνει μεγαλύτερες υποχωρήσεις για να έλθει σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τουλάχιστον.
Δεν γνωρίζουμε ποιες άλλες σκοπιμότητες, ίσως πολιτικές, εξυπηρετούσε η ανάδειξη του θέματος των Wikileaks σε μείζον.
Εκείνο που κατανοούμε και μακάρι να κάνουμε λάθος είναι πως οι διαρροές θα βαρύνουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων, δυσκολεύοντας το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Κι αυτό γιατί πιθανόν το ΔΝΤ θα κρατήσει πιθανόν αταλάντευτη στάση και η Κομισιόν θα θελήσει να αποποιηθεί την «πολιτική ρετσινιά» παρότι αγωνιά για το Brexit.
Ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα έρθει πιθανόν με βαρύτερους όρους για την ελληνική πλευρά και ο θετικός, οικονομικός αντίκτυπος θα είναι μικρότερος του αναμενομένου πριν λίγο καιρό.
Ο λόγος;
Χωρίς το ΔΝΤ μέσα, η συμφωνία θα θεωρηθεί τώρα περισσότερο προϊόν πολιτικών διεργασιών απ' ότι πριν.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.