Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O ανένδοτος των δανειστών για τα «κόκκινα» δάνεια

Αν υπάρχει ένα σημείο στο οποίο επικρατεί ομοφωνία μεταξύ των πιστωτών, αυτό είναι τα προβληματικά δάνεια. Οσοι πιστεύουν ότι μπορεί να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς τα κόκκινα δάνεια, θα πρέπει να το ξανασκεφθούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ προσέγγιζαν πτυχές των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης με διαφορετικό τρόπο από παλιά.

Όμως, η σημερινή κυβέρνηση κατόρθωσε να αναδείξει επικοινωνιακά τις διαφορές τους πολύ περισσότερο σε σχέση με τις προκατόχους της.

Προς την ίδια κατεύθυνση βοήθησε η συγκυρία με το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα που άγγιξε την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όμως, η Κομισιόν και το ΔΝΤ κατέληγαν συνήθως σε μια κοινή θέση που ήταν πιο κοντά στις εκτιμήσεις του Ταμείου.

Η προσέγγιση της Κομισιόν, η οποία είναι πιο ανοικτή στις πολιτικές επιρροές, και του ΔΝΤ, που είναι πιο απολίτικο, διαφέρουν στο θέμα του συνταξιοδοτικού και του δημοσιονομικού κενού, με βάση τις διαρροές της ελληνικής πλευράς και τις τοποθετήσεις των εμπλεκομένων.

Να θυμίσουμε ότι το κυρίαρχο όργανο των αποφάσεων που αφορούν στο ελληνικό πρόγραμμα είναι το Eurogroup.

Η ΕΚΤ συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις αλλά τηρεί διακριτική στάση μέχρι στιγμής, κρατώντας αποστάσεις από τους δύο στο ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.

Στο παρελθόν, η ΕΚΤ συνέπλεε συνήθως με το ΔΝΤ στα περισσότερα θέματα και όχι με την Κομισιόν.

Στην ΤτΕ εκτιμούν ότι αυτή τη φορά η ΕΚΤ θα συμπλεύσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα ανοικτά ζητήματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Ομως, οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του ΔΝΤ και της Κομισιόν συμβαδίζουν στο θέμα της διαχείρισης των αποκαλούμενων «κόκκινων» δανείων.

Είναι το θέμα στο οποίο η ΕΚΤ, εξ αντικειμένου, έχει τον πρώτο λόγο. αλλά δεν υπάρχει διαφωνία με τους υπόλοιπους.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων θεωρείται υψίστης προτεραιότητας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από όλους του δανειστές.

Οι τελευταίοι θεωρούν ότι τα νέα μέτρα λιτότητας ύψους 5,5 δισ. ευρώ δεν θα έχουν αντίκρισμα, κοινώς θα πάνε άκλαυτα, αν το στοκ των προβληματικών δανείων δεν μειωθεί επιθετικά, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν ευχερέστερα τον ιδιωτικό τομέα.

Αρκεί μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 5% το επόμενο 12μηνο, δηλαδή να προστεθούν επιπλέον 10-11 δισ. ευρώ στο στοκ, υποστηρίζουν.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα «εξαφανισθούν» τα 5,5 δισ. ευρώ των νέων μέτρων λιτότητας, υπονοώντας ότι οι τράπεζες θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση, με όλες τις γνωστές συνέπειες.

Θα πρέπει λοιπόν να θεωρείται βέβαιο ότι οι δανειστές δεν θα κάνουν πίσω στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, με εξαίρεση ίσως μια κατηγορία στεγαστικών.

Αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει χωρίς συμφωνία στα «κόκκινα» δάνεια.

Ούτε μοιάζουν διατεθειμένοι να αφήσουν το θέμα των «κόκκινων» δανείων για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μπορεί κάποιο ανοικτό θέμα να μεταφερθεί στην επόμενη αξιολόγηση -σχεδόν πάντα ένα 10%-15% των θεμάτων πάει πιο πίσω, τονίζουν- αλλά δεν θα είναι τα «κόκκινα» δάνεια.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v