Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To μήνυμα του Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μάς αποκάλυψε χθες αυτό που λίγο-πολύ υποψιαζόμαστε-γνωρίζουμε εδώ και λίγο καιρό. Αν και είναι καλό νέο για την Ελλάδα σε πρώτη ανάγνωση, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως πανάκεια.

Εχουμε τονίσει ξανά στο παρελθόν ότι ο κ. Σόιμπλε είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει αποδειχθεί καθ' όλη τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης πως ξέρει τι λέει και το εννοεί.

Γι' αυτό τον λόγο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα λεγόμενά του.

Πολύ περισσότερο όταν συμβαδίζουν με άλλες πληροφορίες από τους θεσμούς, που θέλουν την ευρωπαϊκή πλευρά να καίγεται να κλείσει την αξιολόγηση, ώστε να μη συμπέσει με την αναθέρμανση της συζήτησης για το Grexit και το προσφυγικό.

Ηλθε κι η τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες να επιβαρύνει το κλίμα περαιτέρω, εντείνοντας τις ανησυχίες της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ στην οποία ανήκει η γερμανική κυβέρνηση και έδεσε το γλυκό.

Τι ήταν εκείνο που ξεχώρισε τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε από προηγούμενες σχετικά με την αξιολόγηση;

Το παράθυρο που άφησε ανοικτό για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να περιορισθούν οι μειώσεις στις συντάξεις.

«Αν για λόγους που ξέρουμε, δεν υπάρχει πολύς χώρος για ελιγμούς στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι τρεις θεσμοί πρέπει... μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να δουλέψουν, ώστε να βρουν κάτι άλλο αντ' αυτού», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Οι υπόλοιπες δηλώσεις του για την ελάφρυνση του χρέους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ήταν κοινότοπες αφού τις επαναλαμβάνει συχνά.

Με δεδομένο ότι οι δύο πλευρές έχουν έλθει αρκετά κοντά στο ασφαλιστικό, το φορολογικό, το υπερ-ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων και πιθανόν θα τα βρούνε στα κόκκινα δάνεια, εξαιρώντας τα στεγαστικά 1ης κατοικίας, η δήλωση του κ. Σόιμπλε σηματοδοτεί υποχώρηση των δανειστών στο ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%.

Φυσικά, το ΔΝΤ αντιδρά και θα πρέπει να δούμε πώς θα διευθετηθεί το θέμα της υπογραφής του στην έκθεση προόδου που θα ετοιμάσουν οι θεσμοί, με ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Απριλίου.

Όμως, οι κοινοτικές αρχές και η γερμανική κυβέρνηση έχουν θορυβηθεί τόσο πολύ με το προσφυγικό και το Brexit, που θέλουν να κλείσουν την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έπαιξε το χαρτί του προσφυγικού για να εξασφαλίσει καλύτερους όρους και κλείσιμο της αξιολόγησης, φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο της.

Και πράγματι, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση του ποσού των 5,7 δισ. ευρώ, την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας και την αποδοχή ελληνικών χρεογράφων από την ΕΚΤ ως ενέχυρο για φθηνότερη χρηματοδότηση.

Αυτά είναι τα θετικά από την αναμενόμενη, πλέον, επιτυχή αξιολόγηση του προγράμματος.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αξιολογηθούν επίσης τα αρνητικά σημεία της αξιολόγησης και η επίπτωσή τους στην οικονομία.

Στα τελευταία συμπεριλαμβάνεται η διαφαινόμενη μεγάλη αύξηση του φορολογικού βάρους και ο αδιευκρίνιστος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που πιθανόν θα εγκλωβισθούν στη χώρα, χωρίς δυνατότητα ένταξης στην ελληνική κοινωνία.

Τουλάχιστον, τώρα γνωρίζουμε τι θα πρέπει να αναμένουμε προσεχώς, χάρη στον κ. Σόιμπλε.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v